Rakovina děložního hrdla a její prevence

Leden byl vyhlášen měsícem boje proti rakovině děložního hrdla. V souvislosti s tím Národní centrum vzdělávání veřejnosti v USA spustilo první čistě internetovou kampaň určenou prevenci tohoto onemocnění. Její součástí je aktivní internetová stránka, ale můžete se zapojit i Vy!

Rakovina děložního hrdla a její prevence

Leden byl vyhlášen měsícem boje proti rakovině děložního hrdla. V souvislosti s tím Národní centrum vzdělávání veřejnosti v USA spustilo první čistě internetovou kampaň určenou prevenci tohoto onemocnění.

Každý rok je 500 tisíc žen na celém roce postiženo rakovinou děložního hrdla (též čípku, odborně rakovina cervixu).
Podle zprávy ES jsme v roce 1995 zaznamenali v České republice nejvyšší výskyt tohoto onemocnění z čekatelských zemí a zemí EU. To znamená 21 případů na 100,000 žen. Například ve Francii je výskyt poloviční. Po rakovinně prsu je to druhý nejčastější typ maligního onemocnění, který se na u žen na světe vyskytuje.

Lékařské studie potrvdily, že primární příčina tohoto onemocnění je lidský papillomavirus (HPV). Je to jeden z nejčastějších sexuálně přenosných virů, který se na světe vyskytuje. Nicméně většina žen o tomto nebezpečí vůbec neví. 70% neví jaká je příčina rakoviny děložního hrdla a 76% o HPV nikdy neslyšelo. Virů typu HPV existuje 70 ale jen o třinácti z nich se ví, že způsobují rakovinu děložního hrdla.
Lehké případy se zvláště u mladých dívek vyhojí samy. Nejčastější výskyt vážnějších předrakovinných stavů je po třicátém roku věku ženy a druhá skupina žen je zhruba o deset let starší.

Proto vznikla tato kampaň. Aby zaplnila toto informační vakuum. Aby v povědomí veřejnosti vytvořila spojení mezi virem HPV a rakovinou děložního hrdla. A aby informovala o existujících a nových metodách detekce tohoto onemocnění.

Osvěta by měla začít už na základních školách. Jediná cesta k potlačení této nemoci je samozřejmě v prevenci, tedy až po té, co dojde k prvnímu pohlavnímu styku dívky.
Bohužel v tuto chvíli je jasné, že proti papilomaviru není ani kondom dostatečnou ochranou.
V České republice má každá žena ze zákona jednou ročně nárok na bezpaltné gynekologické vyšetření včetně vyšetření cytologického.
Ambulantí gynekologové při něm odberou stěr z hrdla děložního, a odesílají ho do Centra gynekologické onkologie v Praze. V případě, že je cytologie podezřelá, tedy že nevylučuje možnost předrakovnných stavů přicháyejí tyto pacientky do Centra k dalšímu vyšetření a případně dojde k rozhodnutí o následné léčbě.
Rizikové faktory, které mohou přispět k vyvinutí infekce papilomavirem v rakovinu děložního hrdla, je časnost prvního pohlavního styku, vyšší počet sexuálních partnerů (promiskuita) a předpokládá se, že svůj podíl má i kouření.
Životospráva nemá s největší pravděpodobností na vývin rakoviny žádný vliv.

Tím, že si přečtete tyto informace, aň již u nás nebo na oficiálních stránkách centra, děláte první krok k vítězství nad tímto onemocněním. Součástí této veřejné kampně je i aktivní internetová stránka, ale můžete se zapojit i Vy! Na uvedených stránkách je dopis, (jeho českou verzi), který můžete rozeslat svým přítelkyním nebo vytisknout své manželce. Stránky obsahují mnoho užitečných informací, které vám mohou zachránit nejen zdraví, ale i život. Připravujeme ve spolupráci s tímto centrem rozsáhlejší článek, o jeho uveřejnění vás budeme informovat.

Doporučujeme

Články odjinud