Rakovina děložního hrdla a její prevence

17 komentářů

Alena
21. ledna • 18:41

Mám podobnou zkušenost, po 3letém vztahu jsem si myslela, že je čas na svatbu...partner že je nezralý, atd...a najednou na gynekologii CIN1, HPV 16,18...partner si párkrát odskočil k vdané 35leté pani na sex a přinesl toto svinstvo. Tak jsem mu řekla, mnohokrát díky a nezapomeň to napsat taky tý svojí kurvě, která tě nakazila a ty mě! Jenom pro vaší zajímavost, bude mi 27 a pracuju jako učitelka (VŠ) a promiskuitním životem opravdu, ale opravdu nežiji. Jo, takhle to dopadá, když muži mají termíny... Hodně zdraví všem ženám, které nakazil manžel nebo partner!

Sabrina
18. října • 17:02

Ahoj chtěla bych se zeptat. Dozvěděla jsem se že když bych se chtěla nechat naočkovat proti rakovinně děložního čípku tak bych nemohla po injekci nějaký čas sexuálně žít. Může mi na to někdo odpovědět prosím? Děkuji

Štěpka
1. března • 11:09

Určitě ano. Voni si ty léky registrují většinou pro celou EU najednou.

Kamila
29. února • 13:19

Silgard se používá i jinde po Evropě? Jak sou na tom v ostatních státech?

Miri
28. února • 23:46

Když sem už vdaná tak se nemůžu naočkovat? Děkuji za odpověď, kamarádka má nyní nějaké negativní výsledky , vůbec s tím nepočítala jenom se tak chtěla nechat prohlídnout než otěhotní. Teˇˇd je z toho celá vyděšená a vlatně neví co má dělat . Jenom musí čekat další dva týdny na nějaký další výsledky. Je to hodně o nervy.

Jiřka
28. února • 17:11

Není, jestli se nepletu, tak sem u doktora viděla plakát očkování od 9 let.

Stázka
27. února • 13:26

Ahoj. Dceři je 14 roků. Není na očkování proti rakovině děložního čípku ještě moc mladá?

Petra
26. února • 12:47

Já se na to ptala na očkovacím centru, zkus bezplatnou linku 800 123 321. Určitě ti to tam vysvětlí, jestli máš nějaké další otázky, tak to taky. Očkování je velice důležité. Kromě Silgardu je ještě jedno očkování - ale to ti tam řeknou taky. Kouření zvyšuje pravděpodobnost rozvinutí této nemoci 200krát!!!

Maruška
26. února • 11:46

Chci se zeptat. Podle článku je rakovina hrdla to samé jako rakovna děl. čípku. Takže obojímu se dá předejít Silgardem? Nebo je to jednou pouze součástí toho druhého? Moc tomu nerozumím. A jakou roli hraje kouření? Je tam spojitost s rakovnou čípku? Plíce mi připadají samozřejmý, ale tohle bych řekla je už hodně daleko.

Blanka
16. června • 16:14

Je mi 21 a a doktorka mi objevila po cytologickém vyšetření HPV vir na děložním čípku. Hodně mě mrzí, že si většina lidí myslí, že je to způsobené promiskuitním životem a říkají, že si za to můžu vlastně sama..což u mě není vůbec pravda.Prý se to u mladých holek ve většině případů vyléčí samo. To se ale u mě nestalo, a tak jdu za dva dny do nemocnice na odstranění. Největší strach mám z toho, že to bude mít nějaké následky na budoucí otěhotnění anebo, že se mi to někdy znovu vrátí.Blanka

Martina
25. listopadu • 17:36

cauky vsichni. Je mi 21 let a pred mesicem jsem byla na bezne prohlidce u me doktorky.... pote mi oznamila, ze ma podezdreni na rakovinu delozniho hrdla, musim rici byla jsem moc vyplasena, ale pak jsem se docetla zde plno veci ktere jsem vubec netusila. Ted tento moment mi prisli i vysledky a musim jit opet na vysetreni, jelikoz se pry prokazal pozitivni vysledek, ma chyba je ze kourim, ale pokusim se prestat... chtela bych jeste vsem rici opatruj te se a davejte si pozor dekuji M.

anicka
18. dubna • 23:25

ahoj me je 22, mam 20-ti mesicniho syna, pravidelne kazdy pul rok jsem chodila na gynekologii, ale od doby co jsem otehotnela mi lekaka neudelala cytologii, pry kdyz nemenstruuji tak neni potreba, pred dvema mesici jsem se nahodou dostala k jine lekarce, ktera me ihned odeslala do nemocnice na podrobne vysetreni, aniz by mi tu cytologii udelala a vysledek byl jasny, zhruba po deseti dnech mi poslali doporuceny dopis z nemocnice ze se mam hned dostavit. Mela jsem dysplazii ciku v poslednim stadiu, meli obavy ze uz pocatek rakoviny, ihned mi udelali konizaci. Nasli mi papillomaviry a rekli mi ze ten druh dysplazie jaky jsem mela ja je atypycky a ze si zanechal nejake kanalky ktere nejdou odstranit a tak se mi to bude porad dokola vracet, tak dlouho dokud mi neodoperuji celou delohu. Takze ted se muzu honem rychle pokusitznovu otehotnet protoze cekat par let nema smysl, lekari mi vysvetlily ze i kdyz jsem hodne mlada tak si mam dalsi dite poridit ihned, pokud jeste nejake chci. Konizace nema zadny vliv na otehotneni a porod zdraveho ditete ale u mne je problem ten atypicky druh dysplazie a papillomaviry, kterych me uz nikdo nezbavi

Helena
2. ledna • 17:35

ahoj všichni,je mi 34 let a jsem měsíc po operaci čípku - konyzaci.Nyní jsem se dozvěděla, že musím podstoupit další operaci - vyjmutí dělohy z důvodů nalezení buněk rakoviny po vyoperované části ( KONYZACI ). Celou dobu před tím jsem pravidelně chodila na gynekologické prohlídky, sexuálně jsem začla žít po 18 roku a partnery jsem moc nestřídala. Mám 2 dcery a s manželem jsme se těšili, že by jsme mohli mít ještě třetí děcko. Můj lékař mě informoval, že tu je šance dítěte, ale těhotenství by muselo být co nejdříve, tak uvidíme. Nyní jsme ve fázi, kdy zjištujeme zda si miminko mužeme dovolit hlavně teda já a jaká jsou či nejsou rizika.
Problémy, které mě přivedly na sál jsem měla již skoro dva roky zpátky. Neustále jsem informavala mého gynekologa, že při styku krvácím, nicméně se nic nedělo. Jen jsem každý půl rok chodila na kontroly s čípkem. Teprve po změne lékaře častějších prohlídek jsme zjistila důvod.Nebojte se ptát na vše svého gynekologa a nebojte se změny, já měla také strach, že mi řeknou, že to nic neni, že občas krvácí každá žena. Je možné kdybych se bála, že bych na tom byla daleko hůř. Nyní mám skvělého gynekologa, který mi vše vysvetlí a klterému věřím. Všem přejí krásný a hlavně zdraví nový rok. Helena

Greese
22. dubna • 14:08

Dobrý den, budu moc ráda, když se dočtu také nějaké informace, které se týkají rakoviny čípku a HPV infekce. Sama se cítím dost zle už jen, co čtu v odborné literatuře. Svůj pohlavní život jsem začala po 20 a počet sex.aktivit by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Jednou jsem začala mít bolesti při pohl.styku a ty jej skoro znemožňovaly. Doktorka mi arogantně naznačila, že to chce nacvičit! Jenže partnerovi nebylo vhod, že místo výkřiků slasti, skoro křičím bolestí. Takže mě opustil, pak byl ještě jeden. Uběhlo mezitím deset let!! Konečně jsem sehnala někoho, kdo mi vyhovuje a bála jsem se, aby neutekl taky. Tak jsem navštívila jinou doktorku a s výsledkem těžké dysplazie s HPV pozitivitou. Když čtu rizikové faktory a slyším doktorku, jak mi naznačila, že nesmím tolik sexuálně hýřit, tak je mi na omdlení. Nikdy jsem nekouřila, alkohol jen výjimečně, jím - nebo se snažím, abych se nepřejídala a nebyla tlustá atd. a nyní mám smíšené pocity... Pokud mi někdo napíše své zkušenosti, zda po konizaci nebo s HPV infekcí otěhotněly, zda měly zdravé nepostižené dítě, budu moc ráda. Je mi z té skutečnosti dost úzko, kdyby si člověk aspoň skutečně dost užil... Děkuju S.

Lenka
27. ledna • 15:35

Dobrý den, navštívila jem gynekologa a byl mi zjištěn HPV virus, asi to mam od mého bývalého přítele, teď už s tím nic neudělám.Četla jsem už hodně informací o tomto viru, ale pořád ještě nevím, jak moc závažný je postup při rakovině děložního čípku. Mám i problém najít gynekologa, který by se mi opravdu věnoval...předepisuje mi jen Sumamed a ten nopomaha. Jsem už z toho bezmocna. Za kažkou radu budu moc ráda.
Děkuji Lenka

Jiřina
8. září • 7:30

Milá Marcko,zatím po žádné operaci nejsem, ale pozorování probíhá. Tak jsem se na poslední prohlídce gynekologa vyptala na původ, prevenci /zmíněna v článku/...Nevím byl-li Váš muž Vaším prvním sexuálním partnerem..vir už mohl být přenesen Vaším nebo Vašimi předchozími partnery a díky oslabenému imunitnímu systému přerůst v nádor /tím nechci omlouvat Vašeho muže :o)/. Nebylo prokázáno, že by tento vir nějak ohrožoval muže proto oni sami nevědí, že jsou nakažení. Mohl ho, za předpokladu, že nebyl Váš první, dostat i od Vás...smutný kolotoč.
Jdu posilovat imunitní systém :o), přeju Vám hodně zdraví, Jiřina

Marcka
26. dubna • 16:08

Již dvacet let mám jednoho partnera, první milování jsem prožila po 18. roku, nikdy jsem nekouřila, každý rok pravidelně chodila na preventivní prohlídky na gynekologii. Přesto jsem po operaci nádoru děložního čípku, který byl uložen tak, že při prohlídkách nemohl být objeven. Přihlásil se až občasným krvácením po styku. Mezitím už docela pěkně narostl, ale naštěstí to snad ještě přežiju. Teď se léčím a dumám, jak jsem k tomu přišla. Nejspíš mi ten dáreček nadělil manžel, pár \"přítelkyň\" mi přiznal, některé ani ne. Takže jsem po zásluze potrestána za to, že nežárlím a všechny upozorňuju, aby si daly pozor na sebe i své partnery. M.

Doporučujeme

Články odjinud