Recept na domácí vegetu bez soli a chemie. Pro ostřejší chuť přidejte chilli  | Foto: archiv

Foto: archiv

Recept na domácí vegetu bez soli a chemie. Pro ostřejší chuť přidejte chilli

Vegeta nebo podravka, dva názvy pro zhruba podobný mix koření, který se užívá k dochucování jídel při vaření. Průmyslově vyráběná směs však často obsahuje velké množství glutamátů a soli. Vyrobíte-li si ji doma, může však být zcela bez chemie i soli.

Domácí podravka

Ochucující kořenicí směs, která je mnohem známější pod jmény vegeta či podravka, dokáže dochutit polévky, omáčky i masa. Je téměř univerzální. Když se ale podíváte podrobněji na složení průmyslově vyráběných směsí, zjistíte, že zeleniny je v nich málo, hlavní roli hraje sůl a glutamáty. Když se vydáte do prodejen zdravé výživy, najdete už řadu přípravků, které jsou bez glutamátů, ale mají vždy vysoký obsah soli – dobře, to zase není takový problém, tak už do jídla nedáte další sůl a víte, že směs jídlo i osolí, ale chcete v ceně koření platit i za sůl? Další diskutabilní věcí je, že tyto bio směsi obsahují třeba kukuřičný škrob nebo fruktózu. Na tom není nic škodlivého, ale proč si spolu se zeleninovou směsí přidávat do polévky i cukr v podobě fruktózy? Pojďte si raději vegetku připravit sami, není to nic složitého.

Tip na video: Nejlepší jarní polévka? Špenátová!

Pokračování 2 / 4

Jde to i ze „zbytků“

Průmyslově vyráběné koření staví na osvědčených druzích kořenové zeleniny – mrkvi, celeru, pastináku, petrželi a cibuli. A právě tyto druhy zeleniny by měly tvořit základ i domácí vegety. Pokud máte doma kvalitní zeleninu ze zahrádky nebo v bio kvalitě, můžete na výrobu koření využít i slupky či nať. Čerstvá nať má zajímavou chuť a slupky je škoda vyhazovat, je třeba jen zeleninu důkladně omýt. Budete-li dělat koření ze zbytků, klidně postupujte po částech, sušte zeleninu postupně a nakonec smíchejte vše dohromady.

Pokračování 3 / 4

Recept na podravku či vegetu

Budete potřebovat:

1 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržele, 500 gramů cibule, 500 gramů pórku, hrst libečku, hrst petrželky, hrst celerové natě, případně sůl

Zelené bylinky, ale i ostatní druhy zeleniny můžete variovat podle preferencí. Lze přidat papriky, rajčata, kedlubnu…

Postup

Nejprve si musíte připravit zeleninu. Nakrájejte ji na drobné kousky, nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo namelte v robotu. Připravenou zeleninu je třeba usušit, k čemuž vám může posloužit sušička na ovoce, ale postačí i trouba zapnutá na nízkou teplotu. Zeleninu můžete i rozprostřít do tenké vrstvy na plech a položit ji na kamna či ústřední topení. Až bude zelenina suchá a klidně ji zlomíte v ruce, namelte ji na prášek, rozdrobte v ruce či roztlučte v hmoždíři. Nakonec přidejte sůl, ta ovšem vůbec není potřeba a domácí kořenicí směs může být i bez ní. Máte-li na ochucovadlech rádi jejich barvu, klidně do směsi přidejte kari či kurkumu. Získáte tak krásnou žlutou barvu i lepší chuť. O výraznou chuť se postará také lahůdkové droždí, které zakoupíte v sypké formě a můžete ho přidat do hotové směsi.

Pokračování 4 / 4

Udělejte si i ostrou směs

Máte-li rádi ostřejší koření, nebojte se základní směs náležitě dochutit. Můžete třeba začít větším množstvím cibule. Potřebujete-li směsi dodat štiplavost, přidejte česnek či zázvor. A máte-li vyloženě rádi pálivé koření, nasušte a namelte vlastnoručně vypěstovanou chilli papričku. Takto dochucené koření se hodí nejen do polévek a omáček, ale uplatní se i do karbanátků či luštěninových jídel. Skladujte v dobře uzavřené nádobě, kde vydrží dlouho. Sůl ovšem může způsobovat vlhnutí koření, které pak nebude sypké. Domácí vegeta může být i hezkým jedlým dárkem. Nazdobte si skleničky a máte hotovo.

Doporučujeme

Články odjinud