Droždí bývá před svátky nedostatečným zbožím, obzvlášť pokud žijete na malém městě. Pokud se vám stane, že bude vyprodané nebo na něj zapomenete zrovna tehdy, když se chystáte péct mazanec, nezoufejte. Jde to totiž i bez něj! Zkuste letos tradiční pečivo upéct podle jiného receptu. Rozdíl možná poznáte, rozhodně si ale pochutnáte.
Velikonoční mazanec bez kynutí
Suroviny:
250 gramů hladké mouky
250 gramů měkkého polotučného tvarohu
75 gramů másla
75 gramů cukru
50 g nasekaných mandlí
1 balíček prášku do pečiva
½ balíčku vanilkového cukru
2 vejce + na potření
2 lžíce rumu
2 lžíce rozinek
nastrouhaná kůra z půlky citronu
Tím, že mazanec nepotřebuje čas na kynutí, je hotový mnohem rychleji než ten klasický z kvasnic. Před pečením si udělejte malou přípravu. Rozinky naložte do rumu, aby byly měkké, a máslo nechte povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Recepty doporučují tvaroh, který není ve vaničce. Pokud jej neseženete, vezměte tvaroh ve vaničce nebo jej můžete nahradit dvěma bílými (malými) jogurty nebo dvěma zakysanými smetanami.
S jakým receptem se mazanec povede na jedničku? Podívejte se na video:
Postup
V jedné míse začněte šlehat máslo s cukrem, až vznikne pěna, postupně přidávejte vejce a vanilkový cukr. Do vzniklé pěny nakonec vmíchejte tvaroh. V další míse promíchejte mouku s kypřicím práškem. Sypké suroviny pak po částech vmíchejte do směsi s tvarohem. Důkladně promíchejte nebo prohněťte. Nakonec vmíchejte hrozinky i se zbytkem rumu a ¾ nasekaných mandlí.
Markéta Žídková
24. října 2024
Předehřejte troubu na 220 °C. Vytvarujte bochánek nebo dva. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem, nařízněte do tvaru kříže. Bochánky následně potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem mandlí. Mazance pečte na 220 °C 20 minut, poté troubu stáhněte na 160 °C a pak pečte dalších 20 minut.
Pokud máte droždí, zkuste klasický mazanec nebo třeba bramborový:
A tady najdete postup na klasický mazanec z droždí krok za krokem: