Recept na pečené americké brambory s vlastní kořenicí směsí

Základem pro vynikající americké brambory je dobrý materiál – malé, pěkné, omyté brambory se slupkou a bez kazů. Hodí se na ně třeba odrůda zámeckých brambor nebo Grenaille. Podívejte se na videorecept blogerky Koko, který najdete hned v úvodu článku.

Ingredience na 4–5 porcí

1 kg malých lojovitých brambor (např. Grenaille nebo zámecké    brambory)

Kořenicí směs na kilo brambor

  •        1 vrchovatá lžička mleté papriky (ideálně uzená)
  •         ½ lžičky drceného nebo mletého kmínu
  •         ½ lžičky sušeného česneku
  •         ½ lžičky sušené cibule (možno vynechat)
  •         čerstvě mletý pepř
  •         2 vrchovaté lžičky sušeného oregana
  •         ½ lžičky mletého koriandru
  •         4 lžičky dětské krupičky nebo instantní polenty
  •         sůl
  •         70 ml olivového oleje
americke brambory.png

Postup

Brambory rozkrojte napůl, větší kousky pak na čtvrtky. Předvařte je v páře nebo ve vodě, stačí 5–7 minut. Mezitím si připravte vlastní kořenicí směs. Smíchejte mletou (uzenou) papriku, mletý nebo drcený kmín, sušený česnek, sušenou nebo granulovanou cibuli, oregano, čerstvě mletý pepř a špetku soli, případně ještě mletý koriandr. Aby byly brambory křupavé, přidejte ke směsi trochu dětské krupičky nebo instantní polenty.

Z předvařených brambor nechte vypustit páru a dejte je vychladit. Připravte si zapékací misku s pečicím papírem. Vsypte sem brambory a vykoupejte je v hojnosti olivového oleje a vytvořené kořenicí směsi.

Pokud spěcháte, pečte brambory na 200 °C asi 40 minut, nebo zvolte pomalejší verzi, což je 160 °C a 100 minut pečení. Nezapomeňte brambory finálně dosolit a promíchat. Teď už můžete servírovat – ideálně s devadesátkovou klasikou v moderním duchu – kuřetem s broskví – recept najdete ZDE.

Podívejte se na video v úvodu článku, kde najdete recept na americké brambory krok za krokem.

Další recepty blogerky Koko najdete v pořadu Menutovka na Mall.tv.

Doporučujeme

Články odjinud