Existuje snad něco lepšího než tento ovocný dezert? Odpověď zní - dva takové. Tady je základní recept. Zbytek už je na vás.
Křehký koláč s jahodami
1 koláč o Ø 28 cm
Příprava: 10 minut
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 vejce
Náplň:
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 g jahod
Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky pokrájené máslo, sůl, cukr, vejce a 3 lžíce studené vody. Rychle zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do ledničky.
Rozválejte a pomocí válečku přemístěte do koláčové formy. Těsto propíchejte vidličkou a v troubě předehřáté na 160 °C pečte asi 30 minut, až zpevní a lehce zezlátne.
Na krém smíchejte mascarpone s cukrem a dotuha ušlehanou smetanou. Krémem potřete vychladlý korpus a poklaďte omytými pokrájenými jahodami. Můžete je ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.
Už ve středu se můžete těšit na další recepty z lahodných jahod!