Recept na víkend: Čokoládový dort

10. 1. 2014
Recept na víkend: Čokoládový dort | Zdroj: Stockfood.cz
Máte rádi čokoládu? Pak určitě zkuste upéct tento dort, který v sobě snoubí bohatou chuť čokolády s lehkou chutí čerstvého ovoce.

Čokoládový dort

forma o ø 20 cm - příprava: 140 minut

  • 115 g másla
  • 200 g čokolády na vaření
  • 275 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:

  • 400 g čokolády na vaření
  • 225 g másla
  • 5 lžic koňaku
  • 5 lžic malinové marmelády

ZDOBENÍ:

  • 2 dl smetany 33%
  • 200 g čokolády na vaření
  • 0,5 dl koňaku
  • čokoládové hobliny
  • čerstvé ovoce

V hrnci zahřejte máslo, čokoládu a 1,5 dl vody a promíchejte. Odstavte, vmíchejte cukr a do vlažné, ale ještě tekuté směsi vmíchejte žloutky, mouku a prášek do pečiva i sodu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte s máslem a 4 lžícemi koňaku. Zbytek koňaku rozmíchejte s marmeládou. Upečený dort nechte alespoň 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.

Korpus prořízněte na čtyři části a každou z nich potřete ochucenou marmeládou. Do čisté formy vložte spodek korpusu, potřete jej rovnoměrně polovinou náplně, překryjte dalším dílem korpusu, potřete zbytkem náplně, postup zopakujte a vše zakryjte poslední částí. Dort vložte na 6 hodin do ledničky.

Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní čokoládu a přilijte koňak. Vychlaďte a ušlehejte. Dort ozdobte krémem, čokoládovými hoblinami a ovocem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Každopádně byste se dnes měli vyhnout takovým situacím, u kterých není jisté, jestli u důležitého člověka, který má vliv na váš osobní či pracovní život, nevyvolají neblahé pocity. Ve…

Nejčtenější články