Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

11. 10. 2013
Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní | Zdroj: Jana Klinkovská
Nastala dýňová sezóna, a tak přinášíme inspiraci, jak s tímto plodem v kuchyni naložit. Dýňový koláč podle foodblogerky Jany Klinkovské vám určitě zachutná!

Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

4–6 porcí - příprava: 90 minut + chlazení těsta

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 cibulí, nakrájených na tenké plátky
  • 50 g hnědého cukru
  • 1/2 menší dýně, nakrájené na malé kostičky
  • sůl a pepř
  • fazole na zatížení těsta
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • šalvěj
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

V misce smíchejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinové fólie a aspoň na půl hodiny dejte do ledničky zachladit.

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte cukr a za stálého míchání opékejte asi 15 minut. Dýni osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Ztuhlé těsto rozválejte na pomoučněném válu a opatrně přeneste do koláčové formy. Zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte v troubě 15 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a dopékejte ještě 5 minut.

Ve větší misce smíchejte dýni, cibuli, rozdrobený sýr, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs nalijte na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Při úterku se cítí Panny v práci o trochu lépe, ale není to žádná hitparáda. Mají hlavu plnou informací, které nedokážou zpracovat. Není divu. Všechno je převráceno a štěstěna je opustila.…

Nejčtenější články

Doporučujeme