Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

11. 10. 2013
Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní | Zdroj: Jana Klinkovská
Nastala dýňová sezóna, a tak přinášíme inspiraci, jak s tímto plodem v kuchyni naložit. Dýňový koláč podle foodblogerky Jany Klinkovské vám určitě zachutná!

Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

4–6 porcí - příprava: 90 minut + chlazení těsta

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 cibulí, nakrájených na tenké plátky
  • 50 g hnědého cukru
  • 1/2 menší dýně, nakrájené na malé kostičky
  • sůl a pepř
  • fazole na zatížení těsta
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • šalvěj
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

V misce smíchejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinové fólie a aspoň na půl hodiny dejte do ledničky zachladit.

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte cukr a za stálého míchání opékejte asi 15 minut. Dýni osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Ztuhlé těsto rozválejte na pomoučněném válu a opatrně přeneste do koláčové formy. Zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte v troubě 15 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a dopékejte ještě 5 minut.

Ve větší misce smíchejte dýni, cibuli, rozdrobený sýr, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs nalijte na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud se vám zdá, že život chce změnu, začněte hned. Nejdřív si uvědomte, jak důležité je pro vás dobré zázemí. Na tom stavějte. Vaši blízcí se totiž budou cítit ukřivděni. Nerozumí tomu,…

Nejčtenější články

Doporučujeme