Nastala dýňová sezóna, a tak přinášíme inspiraci, jak s tímto plodem v kuchyni naložit. Dýňový koláč podle foodblogerky Jany Klinkovské vám určitě zachutná!
Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní
4–6 porcí - příprava: 90 minut + chlazení těsta
- 180 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 cibulí, nakrájených na tenké plátky
- 50 g hnědého cukru
- 1/2 menší dýně, nakrájené na malé kostičky
- sůl a pepř
- fazole na zatížení těsta
- 100 g sýra s modrou plísní
- šalvěj
- 4 lžíce smetany ke šlehání
V misce smíchejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinové fólie a aspoň na půl hodiny dejte do ledničky zachladit.
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte cukr a za stálého míchání opékejte asi 15 minut. Dýni osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.
Ztuhlé těsto rozválejte na pomoučněném válu a opatrně přeneste do koláčové formy. Zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte v troubě 15 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a dopékejte ještě 5 minut.
Ve větší misce smíchejte dýni, cibuli, rozdrobený sýr, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs nalijte na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.