Pokud stejně jako my milujete chuť kvalitní hovězí svíčkové, zkuste si ji o víkendu připravit podle našeho receptu. A jakou zvolit přílohu? Máte na výběr hned ze tří!
Hovězí svíčková v růžovém pepři
2 porce - příprava: 35 minut
- 300 g hovězí svíčkové
- 50 ml olivového oleje
- sůl a černý i růžový pepř
- 20 g másla
- řeřichové výhonky
Svíčkovou odblaňte. Povrch potřete olivovým olejem, osolte a opepřete špetkou černého pepře. Pánev zahřejte, přidejte maso a ze všech stran ho opečte.
Růžový pepř rozmačkejte a obalte v něm povrch opečené svíčkové. Pak maso položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
Po upečení maso vyndejte z trouby a nechte na plechu 6 minut odpočinout.
Pánev s výpekem z masa postavte na plotýnku a přilijte 50 ml vody. Oškrábejte do ní všechny připečené kousky, přiveďte k varu a svařte na polovinu. Pak sejměte z ohně a vmíchejte máslo.
Svíčkovou nakrájejte na plátky. Upravte ji na servírovací talíř a přelijte máslovou omáčkou. Ozdobte řeřichovými výhonky.
3 přílohy na výběr:

Polosušená rajčata s bylinkovou strouhankou
2 porce - příprava: 60 minut
- 200 g soudkových cherry rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mořské soli
- 2 plátky toastového chleba
- 2 stonky tymiánu
- špetka pepře
Rajčata nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Potřete je olejem a posypte solí. Vložte do trouby a sušte asi 45 minut při teplotě 150 °C.
Mezitím rozdrobte toastový chléb a smíchejte ho s nasekanými lístky tymiánu. Touto směsí posypte rajčata a ještě 10 minut pečte.
Červené domácí noky
2 porce - příprava: 45 minut
- 2 velké brambory typu C
- 1 vejce
- 50–100 g polohrubé mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- špetka soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je krátce zchladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte. Přidejte vejce, polohrubou mouku, rajčatový protlak a špetku soli a zpracujte vláčné nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.
V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Z těsta tvořte malé válečky stejné velikosti a vhazujte je do vroucí vody. Vařte je asi 5 minut. Pak je vyndejte a nechte v sítu okapat. Přendejte je na talíř a pokapejte olejem. Před podáváním noky posypejte nastrouhaným parmazánem.
Hruškovo-brusinkové čatní
2 porce - příprava: 30 minut
- 1 hruška
- 1 šalotka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 celá skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce brusinkového kompotu
Hrušku zbavte jádřince a nakrájejte ji na velmi drobné kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno.
Hrušku se šalotkou vložte do kastrůlku, zasypejte cukrem a zalijte 50 ml vody. Přidejte koření a na mírném ohni duste asi 20 minut, až vznikne hustá směs. Pak přidejte brusinkový kompot a nechte vychladnout.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.