Recept na víkend: Hovězí svíčková v růžovém pepři | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Recept na víkend: Hovězí svíčková v růžovém pepři

Pokud stejně jako my milujete chuť kvalitní hovězí svíčkové, zkuste si ji o víkendu připravit podle našeho receptu. A jakou zvolit přílohu? Máte na výběr hned ze tří!

Hovězí svíčková v růžovém pepři

2 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g hovězí svíčkové
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a černý i růžový pepř
  • 20 g másla
  • řeřichové výhonky

Svíčkovou odblaňte. Povrch potřete olivovým olejem, osolte a opepřete špetkou černého pepře. Pánev zahřejte, přidejte maso a ze všech stran ho opečte.

Růžový pepř rozmačkejte a obalte v něm povrch opečené svíčkové. Pak maso položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

Po upečení maso vyndejte z trouby a nechte na plechu 6 minut odpočinout.

Pánev s výpekem z masa postavte na plotýnku a přilijte 50 ml vody. Oškrábejte do ní všechny připečené kousky, přiveďte k varu a svařte na polovinu. Pak sejměte z ohně a vmíchejte máslo.

Svíčkovou nakrájejte na plátky. Upravte ji na servírovací talíř a přelijte máslovou omáčkou. Ozdobte řeřichovými výhonky.


3 přílohy na výběr:

Klepněte pro větší obrázek

Polosušená rajčata s bylinkovou strouhankou

2 porce - příprava: 60 minut

  • 200 g soudkových cherry rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 plátky toastového chleba
  • 2 stonky tymiánu
  • špetka pepře

Rajčata nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Potřete je olejem a posypte solí. Vložte do trouby a sušte asi 45 minut při teplotě 150 °C.

Mezitím rozdrobte toastový chléb a smíchejte ho s nasekanými lístky tymiánu. Touto směsí posypte rajčata a ještě 10 minut pečte.

Červené domácí noky

2 porce - příprava: 45 minut

  • 2 velké brambory typu C
  • 1 vejce
  • 50–100 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • špetka soli
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je krátce zchladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte. Přidejte vejce, polohrubou mouku, rajčatový protlak a špetku soli a zpracujte vláčné nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Z těsta tvořte malé válečky stejné velikosti a vhazujte je do vroucí vody. Vařte je asi 5 minut. Pak je vyndejte a nechte v sítu okapat. Přendejte je na talíř a pokapejte olejem. Před podáváním noky posypejte nastrouhaným parmazánem.

Hruškovo-brusinkové čatní

2 porce - příprava: 30 minut

  • 1 hruška
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce brusinkového kompotu

Hrušku zbavte jádřince a nakrájejte ji na velmi drobné kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno.

Hrušku se šalotkou vložte do kastrůlku, zasypejte cukrem a zalijte 50 ml vody. Přidejte koření a na mírném ohni duste asi 20 minut, až vznikne hustá směs. Pak přidejte brusinkový kompot a nechte vychladnout.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud