Recept na víkend: Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě | Zdroj: David Turecký

Zdroj: David Turecký

Recept na víkend: Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Rychlená mrkev – karotka vnese svou zářivou barvou do kuchyně svěžest a teplo. Tahle křupavá zelenina je příslovečně zdravá, ale hlavně: v jídle je to opravdová celebrita!

Kdybyste si mrkev kupovali někde na středověkém tržišti, možná že by vůbec nebyla oranžová. Původní druhy Daucus carota totiž byly spíš načervenalé až nafialovělé nebo také (bělavě) žluté – a dokonce i černé. Z posledně jmenované prý pak v 17. století Nizozemci vyšlechtili dnešní, sytě oranžový kultivar. Barva je typická pro vysoký obsah karotenu, provitaminu A, který je vysoce prospěšný zejména pro zdraví očí a pokožky. Původ mrkve hledejme v dnešním Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Odtud se rozšířila nejprve do Indie, ve 12. století pak do Evropy.

Zdraví z přírody

Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla.

Nedávno bylo také zjištěno, že látka falkarinol, obsažená v mrkvi, může zabraňovat rozvoji rakoviny.

Pečené mrkvičky na pomerančích podle Jamieho Olivera

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 500 g mrkve
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce másla
  • hrst čerstvých bylinek
  • 1 pomeranč
  • několik stroužků česneku
  • drcený římský kmín
  • sůl a pepř na dochucení

Karotky vložte do osolené vody se lžící cukru, kouskem másla a hrstí bylinek (svázaných provázkem) a asi 10 minut povařte. Pomeranč rozkrojte na osminky a přidejte je do vody spolu se stroužky česneku a kmínem, vařte ještě 5 minut.

Povařené karotky sceďte, odstraňte bylinky a většinu pomeranče. Česnek vymáčkněte ze slupky, vše rozložte do pekáče, poklaďte zbylým máslem a krátce, asi 10 minut, zapečte. Podávejte jako přílohu ke kuřecím paličkám (recept následuje) nebo jako lehké samostatné jídlo, doplněné bílým pečivem.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:

  • 12 kuřecích paliček
  • olivový olej
  • 250 ml karotkové šťávy
  • několik lžic medu
  • sůl a pepř na dochucení

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne.

V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.

Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu. Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.

Další lahodné recepty z karotky najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Doporučujeme

Články odjinud