Kachnička se zelím je vnímána jako česká klasika. Vyzkoušejte ji trochu jinak. S meruňkami, jak ji připravují ve francouzských Alpách, vás určitě nadchne.
Kachní stehna s meruňkami a jalovcovým zelím
4 porce - příprava: 2 hodiny
- 4 kachní stehna
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 4 šalotky (mohou být i obyčejné bílé cibule)
- 125 ml bílého vína
- 4 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 300 ml drůbežího vývaru
- 8 půlek kompotovaných meruněk
- sůl a čerstvě mletý pepř
ZELÍ:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 3 oříšky másla
- 6–8 kuliček jalovce
- citronová šťáva a cukr podle chuti
- sůl
3 kroky k voňavému obědu
1. Stehna omyjte a obalte ve směsi mouky, soli a pepře. Zprudka je opečte v pekáčku na oleji ze všech stran, potom je vyjměte a uchovejte v teple.
2. Ve výpeku z kachny opečte podélně rozčtvrcené šalotky, přidejte zbytek ochucené mouky a orestujte ji. Potom vše zalijte vínem, nechte provařit, přidejte džem a vývar.
3. Vraťte stehna do pekáče, zakryjte a dejte pomalu péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu i víc, dokud nebude maso dokonale měkké. Mezitím si připravte zelí: na másle opečte najemno nakrouhané zelí, přidejte k němu kuličky jalovce, osolte a opepřete, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni asi 30 minut. Podle potřeby mírně podlévejte.
Když je zelí měkké, nechte vydusit přebytečnou tekutinu a ochuťte je. Pokud máte rádi zahuštěné zelí, můžete do něj těsně před koncem dušení najemno nastrouhat střední bramboru a pár minut ji provařit. 10 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku meruňky, zvyšte teplotu a dopečte kachýnku dozlatova. Pokud bude třeba, můžete mírně podlít vodou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.