Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

Zkuste o víkendu připravit tuto vynikající selečí pečínku, které neodolá nikdo z rodiny!

Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

6 porcí - příprava: 2 hodiny

  • 1 hřbet ze selátka s kostí (zhruba 1,5 kg)
  • sůl a mletý pepř
  • 1 palice česneku
  • 1 cibule

ZELÍ:

  • 1 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 1 jablko
  • 1 velká moučná brambora
  • sůl

Kůži nařízněte nožem do proužků. Do masa, kůže i zářezů vetřete sůl a pepř. Česnek rozeberte. Čtyři stroužky oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty vmáčkněte do zářezů na kůži.

Maso vložte do pekáče a ozdobte zbylými neoloupanými stroužky česneku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte do pekáče. Podlijte, zaklopte a pečte při 180 °C 45 minut.

Pak odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte 40 minut.

Připravte si zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli osmažte. Přidejte kmín. Zelí slijte a překrájejte. Vmíchejte k cibulce. Podlijte sklenicí vody a posypte cukrem. Duste asi 20 minut.

Jablko a bramboru oloupejte, nastrouhejte a se zelím duste asi 30 minut. Dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso nechte odpočinout, krájejte a podávejte se zelím a knedlíkem.

Recepty na knedlíky jsme vám přinesli v pondělí.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Doporučujeme

Články odjinud