Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu

4. 7. 2014
Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu | Zdroj: Pavel Horák
Dvanáctiletý Luca a šestiletý Matteo vzali rodinnou oslavu do svých rukou - pro italského tátu Luigiho a českou maminku Katku, se kterými bydlí ve středočeské Hostivici, připravili tradiční dezert.

Ten nejklasičtější z klasických italských moučníků je lehký jako sen a chutná dětem i dospělým. Jeho příprava je tak snadná, že ji svedou i dva kluci, kteří si častěji než s vařečkou hrají s fotbalovým míčem. Trochu asistence od maminky Katky, která se s jejich tátou poznala před 20 lety v italském Římě, potřebovali jen na začátku. Připravila jim kávu, zbytek Luca a Matteo hravě zvládli sami. Ani oddělení žloutků od bílků nebyl pro šikovného školáka problém. Pak už jen stačí počkat, až přijde táta z práce, a oslava může začít!


Tiramisu

6–8 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

  • 300 ml silné kávy
  • 5 vajec
  • 1–2 lžíce medu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • kakao holandského typu na posypání

Uvařte silnou kávu – nemusíte ji sladit, protože piškoty jsou dost sladké. Z vajec oddělte žloutky a ušlehejte je s medem.

V jiné míse vyšlehejte šlehačku společně s bílky, vmíchejte do ní žloutky a pak ji opatrně vetřete do mascarpone.

Piškoty namáčejte v kávě a vyložte jimi dno pekáčku nebo zapékací misky.Pak je potřete polovinou smetanové směsi a opět položte vrstvu piškotů namočených v kávě.

Zakončete smetanovým krémem a posypte kakaem. Dejte vychladit a podávejte nakrájené na porce.

Náš TIP: Dospělým můžete do krému přidat také panáka mandlového likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Díky planetárním příznivcům se vám teď povede výborně. Po většinu dne budete mít spoustu energie, kterou navíc dokážete stoprocentně využít ve prospěch lidí, na kterých vám záleží.…

Nejčtenější články

Články odjinud