Chystáte na víkend oslavu a rádi byste svým hostům nabídli něco neobvyklého? Zkuste rýžové závitky. S jejich přípravou vám mohou pomoct i vaše děti.
Rýžové závitky se zeleninou
16 kousků - příprava: 40 minut
- 16 hotových rýžových placek (sušené, k dostání v supermarketech)
- 1 balení tenkých rýžových nudlí
- 4 mrkve
- 1 menší čínské zelí
- 100 ml sójové nebo rybí omáčky
- 3 lžíce hladké mouky
- čerstvý koriandr (případně bazalka nebo pažitka)
- olej na smažení
- sójová omáčka na namáčení
Rýžové placky po jedné krátce namočte ve větší míse s vodou tak, aby se ponořily, ale nepraskly. Až budou na dotek lepivé, rozložte je na utěrku a nechte uschnout. Mezitím vložte na 2 minuty rýžové nudle do vlažné vody, pak je slijte a přendejte do mísy.
Oloupanou mrkev a listy čínského zelí nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s nudlemi a sójovou, popřípadě rybí omáčkou. V hrnku vidličkou smíchejte mouku s trochou vody, až vznikne řidší těstíčko.
Na spodní část placky rozložte díl nudlí se zeleninou, navrch vložte trošku koriandru a přehněte placku. Její vrchní část zlehka potřete těstíčkem, přeložte levou část placky, následně pravou a vrchní část ještě jednou potřete „lepidlem“. Rolujte od sebe směrem k němu.
Proces opakujte s dalšími rolkami. Hotové závitky smažte ve větším množství oleje,osušte na ubrousku. Podávejte namočené v sójové omáčce.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.