Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

16. 6. 2014
Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník | Zdroj: Ondřej Košík
Tenhle chleba pekla moje maminka a do druhého dne nikdy nezůstal ani krajíček, napsala nám čtenářka Romana. Nejraději ho prý má s máslem a posypaný čerstvou pažitkou.

Domácí chleba od mamky

1 bochník - příprava: 120 minut

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžičky kmínu
  • 50 g semínek slunečnice
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí, kmín a semínka. Pak přilijte 2 hrnky vody, olej a ocet a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout (v ošatce vysypané moukou).

Troubu zapněte na 250 °C a vložte do ní dva plechy – jeden doprostřed a druhý dolů. Chléb vyklopte na prkénko s pečicím papírem, několikrát nařízněte a přendejte ho i s papírem na rozpálený plech.

Na spodní plech stříkněte trochu vody a rychle troubu zavřete. Pečte naplno 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 40 minut podle výšky chleba.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Romana Bednárová.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Od rána jste jako rybičky, čímž tak trochu rušíte jiné členy rodiny, kteří si chtějí přispat. Raději se běžte věnovat činnosti někam ven, tam vás nikdo neuslyší. Potíže s rodiči…

Nejčtenější články

Doporučujeme