Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

Tenhle chleba pekla moje maminka a do druhého dne nikdy nezůstal ani krajíček, napsala nám čtenářka Romana. Nejraději ho prý má s máslem a posypaný čerstvou pažitkou.

Domácí chleba od mamky

1 bochník - příprava: 120 minut

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžičky kmínu
  • 50 g semínek slunečnice
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí, kmín a semínka. Pak přilijte 2 hrnky vody, olej a ocet a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout (v ošatce vysypané moukou).

Troubu zapněte na 250 °C a vložte do ní dva plechy – jeden doprostřed a druhý dolů. Chléb vyklopte na prkénko s pečicím papírem, několikrát nařízněte a přendejte ho i s papírem na rozpálený plech.

Na spodní plech stříkněte trochu vody a rychle troubu zavřete. Pečte naplno 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 40 minut podle výšky chleba.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Romana Bednárová.

Doporučujeme

Články odjinud