Tenhle chleba pekla moje maminka a do druhého dne nikdy nezůstal ani krajíček, napsala nám čtenářka Romana. Nejraději ho prý má s máslem a posypaný čerstvou pažitkou.
Domácí chleba od mamky
1 bochník - příprava: 120 minut
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžičky kmínu
- 50 g semínek slunečnice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce octa
V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí, kmín a semínka. Pak přilijte 2 hrnky vody, olej a ocet a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout (v ošatce vysypané moukou).
Troubu zapněte na 250 °C a vložte do ní dva plechy – jeden doprostřed a druhý dolů. Chléb vyklopte na prkénko s pečicím papírem, několikrát nařízněte a přendejte ho i s papírem na rozpálený plech.
Na spodní plech stříkněte trochu vody a rychle troubu zavřete. Pečte naplno 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 40 minut podle výšky chleba.
Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Romana Bednárová.