Dlouho jsem hledala recept na moučník, který jsem znala z cukráren svého dětství. A konečně jsem ho objevila.
Retro štafetky
10 kousků - příprava: 35 minut + chlazení
- 4 bílky
- 100 g krupicového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
NÁPLŇ:
- 80 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 80 ml silné kávy
NA DOKONČENÍ:
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Z bílků a cukru ušlehejte pevný sníh. Po částech zlehka zašlehejte mouku a ořechy a těsto rozetřete na připravený plech. Dejte do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut. Hlídejte, aby se těsto nevysušilo a aby nebylo příliš tmavé.
Upečený korpus překlopte, stáhněte z něj pečicí papír a nechte vychladnout. Asi 30 g másla rozpusťte v kastrolu, odstavte a vmíchejte mouku a 30 g cukru. Vraťte na sporák, zašlehejte kávu a za stálého míchání povařte. Zbytek másla utřete se zbylým cukrem a zapracujte do něj vychladlou kávovou směs a vyšlehejte.
Vychlazený plát ořízněte a nakrájejte na 3 díly a spojte je krémem. Odleželé štafetky krájejte na řezy a šikmo je namáčejte v čokoládové polevě. Nechte ztuhnout na mřížce.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013. Autorka receptu: Renata Dupalová