Tento recept vymyslela moje maminka. Na podzim se prodávaly krásné květáky za dobrou cenu, tak se u nás doma dělal docela často, napsala nám čtenářka Zuzka.
Zapečený květák
4–6 porcí - příprava: 50 minut
- 1 velký květák
- 4 vejce
- olej
- sůl
- 1 velká cibule
- 1 pórek (světlá část)
Květák rozdělte na růžičky a v páře uvařte do mírného změknutí. Potom ho nakrájete na menší kousky a posolte. Vodu zpod pařáku nechte vychladnout a pak ji (asi 80 ml) rozkvedlejte s vajíčky.
Na pánvi na oleji lehce osmažte jemně nakrájenou cibuli a pórek. Na dno pekáčku rozložte orestovanou cibuli s pórkem a přidejte vrstvu květáku.
Vše zalijte připravenými vajíčky, lehce pokapejte olejem a zapečte v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova (25 až 30 minut).
Květák podávejte s vařenými bramborami a dozdobený zeleninou jako výborný, levný a rychlý oběd.
Recept jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2014. Autorkou receptu je čtenářka Zuzka Skoumalová.