Na letošním finále mezinárodní barmanské soutěže v míchání koktejlů, Grand Marnier® Trophy v St. Jean Cap Ferrat se umístil náš kandidát Miroslav Řehoř na třetím místě se svým koktejlem “Grandiosso” a zároveň získal i cenu novinářů.
GRAND MARNIER®TROPHY
je evropskou barmanskou soutěží, organizovanou společností Marnier-Lapostolle, s podporou IBA – mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association). Hlavním tématem, tvořícím základ všech receptur byl Grand Marnier® Cordon Rouge likér.
Letošní finále se odehrálo v termínu od 6.6. do 9.6. 2005 v Monaku v St. Jean Cap Ferrat.
Výběr z 26 kandidátů z celé Evropy byl skutečně velmi obtížný. Všechny receptury barmanů na „long drinky“ byly velmi zajímavé. S využitím likéru Grand Marnier® Cordon Rouge získaly recepty nádech originality s jemnou ovocnou příchutí a vůní.
Výsledky soutěže byly oficiálně oznámeny, po vyhodnocení porotou, 8. 6. 2005 na závěrečném ceremoniálu v Monaku.
Grand Marnier® Trophy odměnil vítěze těmito atraktivními cenami:
1.cena: 14-ti denní pobyt v Austrálii pro dvě osoby
2.cena: týdenní pobyt ve Francii pro dvě osoby
3.cena: víkend v jižní Francii pro dvě osoby
Vítězem Grand Marnier® Trophy 2005 se stal Michele Fiordoliva z Itálie s koktejlem „Grand Chica“, na druhé příčce se umístil Valtyr Bergmann Benediktsson z Islandu s koktejlem „Grand King“a třetí místo, spolu s cenou novinářů získal český kandidát Miroslav Řehoř s receptem na koktejl „Grandiosso“.
Účast a hodnocení Grand Marnier Trophy
Grand Marnier® Trophy se mohou zúčastnit barmani, kteří jsou členy IBA. 26 evropských zemí nominovalo kandidáty do finále na základě výsledků svých národních soutěží.
V souladu s pravidly IBA byla komise tvořena dvěma skupinami porotců, které hodnotili jednotlivé koktejly a společně vybraly vítěze:
Technická porota, která hodnotila prezentaci, provedení a zručnost kandidátů byla prezentována dvěma profesionály:
Umberto Caselli – Prezident IBA
Guy Musart – Prezident ABF
Mezinárodní degustační porota, která hodnotila prezentaci, aroma a chuť koktejlů představovaná zástupci společnosti Marnier-Lapostolle, profesionálním barmanem a jedním nezávislým porotcem (vybraným náhodně z hostů soutěže)
Receptury 3 vítězných koktejlů:
1.místo – GRAND CHICA
3 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge
2 cl citrónové šťávy
2 cl karamelového sirupu
3 cl tequily
7 cl čerstvé ovocné šťávy
+ pomerančová kůra
Shaker
Ozdoba: citronová kůra, physalis, moučkový cukr
2.místo – THE GRAND KING
3 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge
1,5 cl jahodového likéru
1,5 cl Absolut Mandarine
6 cl ananasového džusu
Shaker
Ozdoba: kumkquat, limetka, lístek máty
3.místo a „Novinářská cena“ – GRANDIOSSO
4 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge
3 cl Campari
4 cl brusinkové šťávy
¼ čersvé limetky
1 čajová lžička hnědého cukru
Nalévat přímo do poháru
Ozdoba: čerstvé brusinky, lístek máty
zdroj: Yaro,s.r.o.