Receptury 3 vítězných koktejlů na Grand Marnier Trophy

Na letošním finále mezinárodní barmanské soutěže v míchání koktejlů, Grand Marnier® Trophy v St. Jean Cap Ferrat se umístil náš kandidát Miroslav Řehoř na třetím místě se svým koktejlem “Grandiosso” a zároveň získal i cenu novinářů.

GRAND MARNIER®TROPHY je evropskou barmanskou soutěží, organizovanou společností Marnier-Lapostolle, s podporou IBA – mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association). Hlavním tématem, tvořícím základ všech receptur byl Grand Marnier® Cordon Rouge likér.

Letošní finále se odehrálo v termínu od 6.6. do 9.6. 2005 v Monaku v St. Jean Cap Ferrat. Výběr z 26 kandidátů z celé Evropy byl skutečně velmi obtížný. Všechny receptury barmanů na „long drinky“ byly velmi zajímavé. S využitím likéru Grand Marnier® Cordon Rouge získaly recepty nádech originality s jemnou ovocnou příchutí a vůní.

Výsledky soutěže byly oficiálně oznámeny, po vyhodnocení porotou, 8. 6. 2005 na závěrečném ceremoniálu v Monaku. Grand Marnier® Trophy odměnil vítěze těmito atraktivními cenami: 1.cena: 14-ti denní pobyt v Austrálii pro dvě osoby 2.cena: týdenní pobyt ve Francii pro dvě osoby 3.cena: víkend v jižní Francii pro dvě osoby

Vítězem Grand Marnier® Trophy 2005 se stal Michele Fiordoliva z Itálie s koktejlem „Grand Chica“, na druhé příčce se umístil Valtyr Bergmann Benediktsson z Islandu s koktejlem „Grand King“a třetí místo, spolu s cenou novinářů získal český kandidát Miroslav Řehoř s receptem na koktejl „Grandiosso“.

Účast a hodnocení Grand Marnier Trophy Grand Marnier® Trophy se mohou zúčastnit barmani, kteří jsou členy IBA. 26 evropských zemí nominovalo kandidáty do finále na základě výsledků svých národních soutěží. V souladu s pravidly IBA byla komise tvořena dvěma skupinami porotců, které hodnotili jednotlivé koktejly a společně vybraly vítěze: Technická porota, která hodnotila prezentaci, provedení a zručnost kandidátů byla prezentována dvěma profesionály: Umberto Caselli – Prezident IBA Guy Musart – Prezident ABF

Mezinárodní degustační porota, která hodnotila prezentaci, aroma a chuť koktejlů představovaná zástupci společnosti Marnier-Lapostolle, profesionálním barmanem a jedním nezávislým porotcem (vybraným náhodně z hostů soutěže)

Receptury 3 vítězných koktejlů:

1.místo – GRAND CHICA

3 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge 2 cl citrónové šťávy 2 cl karamelového sirupu 3 cl tequily 7 cl čerstvé ovocné šťávy + pomerančová kůra

Shaker

Ozdoba: citronová kůra, physalis, moučkový cukr

2.místo – THE GRAND KING

3 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge 1,5 cl jahodového likéru 1,5 cl Absolut Mandarine 6 cl ananasového džusu

Shaker

Ozdoba: kumkquat, limetka, lístek máty

3.místo a „Novinářská cena“ – GRANDIOSSO

4 cl GRAND MARNIER® Cordon Rouge 3 cl Campari 4 cl brusinkové šťávy ¼ čersvé limetky 1 čajová lžička hnědého cukru

Nalévat přímo do poháru

Ozdoba: čerstvé brusinky, lístek máty

zdroj: Yaro,s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud