Recepty bohaté na vápník - pomazánky, saláty, hlavní jídla a dezerty

27. 1. 2012
Recepty bohaté na vápník - pomazánky, saláty, hlavní jídla a dezerty
Vápník hraje klíčovou roli nejen v prevenci proti vzniku osteoporózy. Rozhodně bychom neměli zanedbávat jeho příjem, ale právě naopak - vědomě jej zařazovat do jídelníčku, a to v dostatečném množství.

Pomazánky

Bylinková

1 měkký odtučněný tvaroh, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sekaných bylinek (petrželka, bazalka, saturejka, apod.), sůl, troška bílého pepře.

Tvaroh ušleháme s olejem, vmícháme nadrobno nasekané bylinky a ochutíme solí a pepřem. Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidáme 1-2 lžíce mléka.

Křenová

200 g žervé (nebo vanička tvarohu), kelímek zakysané smetany, 1-2 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, vlašské ořechy a mandarinka na ozdobu.

Žervé umícháme se solí a smetanou, přidáme najemno nastrouhaný křen. Podáváme na plátcích veky nebo celozrnného pečiva, zdobíme půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky.

Sýrová

50 g nivy, 50 g taveného sýra, 50 g žervé, 50 g olomouckých tvarůžků, 50 g eidamu nebo ementálu, 2 lžíce rostlinného tuku nebo másla, 1 cibule, sůl, pepř.

Eidam a nivu nastrouháme, cibuli nasekáme nadrobno. Tavený sýr, olomoucké tvarůžky, žervé a tuk ušleháme se solí a pepřem do pěny a přidáme nastrouhané sýry.

Saláty

Salát ze sójových bobů s jogurtem

250 g vařených sójových nebo konzervovaných bobů, 2 menší mrkve, 1 jablko, kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, petrželová nať.

Sójové boby necháme přes noc namočit, vodu slijeme a boby vaříme v čisté vodě doměkka. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jablko, vmícháme jogurt nebo smetanu a podle chuti osolíme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Cuketový salát s balkánským sýrem

½ kg malých cuket, 350 g cherry rajčat, svazek mladé cibulky i s natí, 100 g černých, vypeckovaných oliv, 200 g nastrouhaného balkánského sýra, 2 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, sůl, pepř.

Cukety nakrájíme na menší proužky. Přelijeme je horkou osolenou vodou a necháme asi 3 minuty blanšírovat. Pak vodu slijeme, cukety necháme okapat a vložíme je do salátové mísy. Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibulku, na půlku rozkrojené olivy a nasekanou bazalku. Ochutíme solí, pepřem, octem a olejem. Salát nakonec posypeme nastrouhaným sýrem.

Hlavní jídla

Flíčky s tuňákem

200 g fleků uvařených v osolené vodě, 1 plechovka tuňáka v rostlinném oleji, 2 jarní cibulky i s natí, 100 g tvrdého sýra, tuk na vymazání zapékací formy.

Cibulku nakrájíme i s natí na kolečka, slijeme přebytečný olej z konzervy. Flíčky promícháme s cibulí a tuňákem a dáme do tukem vymazané formy. Posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Nudle s mákem (tvarohem)

350 g těstovin, 250 g mletého máku (400 g tvarohu), 100 g cukru, 80 g másla Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s částí rozpuštěného másla. Podáváme buď s mákem a cukrem nebo s tvarohem.

Bramborové placky s tvarohem, nivou a špenátem

1 sáček bramborových knedlíků v prášku, 1 tvaroh, špetka soli, 80 g nivy, balíček mraženého špenátového protlaku, 1 vejce, lžička maizeny, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce mléka.

Bramborové těsto připravíme podle návodu, přisolíme a vmícháme tvaroh. Vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále na plát o výšce asi 5 mm. Rádýlkem vykrajujeme čtverce o rozměrech asi 5x5 cm. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme posypané nivou a se špenátem. Špenátový protlak rozehřejeme v hrnci a po provaření zahustíme směsí z maizeny, mléka, vejce, česneku, soli a pepře. Důkladně provaříme.

Dezerty

Jáhlový dezert s tvarohem

200 g horkých vařených jáhel, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 50 g loupaných mandlí, 200 g ananasu Horké jáhly umixujeme spolu s vařícím mlékem, tvarohem a cukrem. Směs vlijeme do pohárů, ozdobíme ovocem a nasekanými mandlemi.

Tvarohový pohár s pudinkem

250 g tvarohu, sáček vanilkového pudinkového prášku, 250 ml mléka, 2-3 lžíce cukru, maliny Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny, pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Milí Lvi, trvalý partner vás otravuje hloupými úkoly, které se vám nechce plnit. Když už je splníte, je také nespokojený. Už nevíte, co s ním máte dělat. Léto se blíží pomalu, ale jistě ke…