Zeleninový vývar, Kroupový čaj – odvar, Rýžový krém, Dušené těstoviny s jablky,
Dušená mrkev s rýží a vločkami, Pudink rýžový nebo kukuřičný, Bramborová kaše s jablky, Šťáva z krájené cibule, Zeleninové džusy.
Zeleninový vývar
Mrkev, petržel, brokolici a brambory v celku uvaříme do měkka se špetičkou soli. Přecedíme a podáváme teplé se starším rohlíkem, zavařenou krupicí nebo vařenou rýží.
Kroupový čaj – odvar
Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v Papinově hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.
Rýžový krém
Vypranou kulatou rýži uvaříme do měkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti – mají -li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.
Ovocné želé
Rozvaříme angrešt nebo jostu a černý rybíz, přecedíme a lehce přisladíme. Přidáme namočenou želatinu podle návodu a necháme v misce nebo tvořítku vystydnout. Podáváme při teplotě a horečce.
Dušené těstoviny s jablky
Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při dietě odlehčovací.
Dušená mrkev s rýží a vločkami
Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.
Pudink rýžový nebo kukuřičný
Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný při zažívacích potížích.
Bramborová kaše s jablky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme je vařící vodou (asi 1 cm nad brambory), mírně přisolíme a po chvíli přidáme kousky loupaného jablka. Dovaříme společně, scedíme a za tepla rozmačkáme nebo rozmixujeme podle věku dítěte. Podáváme vlažnou, jen kolik dítě přijme. Raději za chvíli nabídneme další dávku.
Šťáva z krájené cibule
Cibuli nakrájíme jemně, prosypeme hroznovým cukrem, po 12 hodinách přecedíme a po lžíci podáváme 5x denně při nachlazení, zejména při kašli.
Zeleninové džusy
Čerstvou mrkev a brambor nastrouháme, nakrájíme petrželovou nať a vše vymačkáme. Šťávu ředíme horkou vodou 1 : 1 a podáváme po lžičkách.
Olga Illková, Lucie Nečasová, Zdeňka Vašíčková
Od narození do 6 let
Kniha o zdravé výživě malých dětí – od narození do nástupu do základní školy. Kniha postupuje po časových etapách, pojednává o výživě těhotné matky, kojení, vhodném stravování staršího kojence, batolete i dítěte v předškolním věku. Každá kapitola uvádí vhodný způsob výživy a obsahuje asi deset receptů, celkem je v knize asi 200 receptů. Autorky doporučují možnosti estetické úpravy jídel pro domácí oslavy, využití zdravých potravin, nabízejí i úsporné tipy pro rodinu.
Cílová skupina
Rodiny s dětmi, které dbají na zdravou výživu dětí, inspirace i pro veřejné stravování.
Autorky
O. Illková vyučuje předmět kulinární příprava na středních odborných školách a učilištích v Brně. Je lektorkou na Lékařské fakultě MU v Brně, a odbornou konzultantkou časopisu Menu – Albert. Je autorkou knih Technologie přípravy pokrmů, spoluautorkou publikací Výživa při onkologickém onemocnění a Zdravá výživa v mateřské škole (Portál 2004).
Mgr. Z. Vašíčková absolvovala obor výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na této fakultě se podílí na výzkumných a intervenčních projektech zaměřených na výživu. Je spoluautorkou knihy Zdravá výživa v mateřské škole (Portál 2004).
PaedDr. L. Nečasová vystudovala biologii na UJEP Brno, vede laktační poradnu v Centru volného času Lužánky a cvičení pro matky s kojenci.
brož., 200 s., asi 245 Kč
ISBN 80-7367-030-5