Recepty na 5 rychlých pomazánek

24. 6. 2013
Recepty na 5 rychlých pomazánek | Zdroj: Shutterstock
Zkombinujte zeleninu, bylinky a sýry a pochutnejte si na nich v podobě jednoduchých a zdravých pomazánek.

Krémová avokádová pomazánka

Příprava: 15 minut

4 porce:

  • 2 avokáda
  • 120 ml řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce jalapeno papričky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • drcený kmín
  • sůl a pepř

Očištěné avokádo nakrájejte na menší kousky, přidejte zbylé suroviny a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte a podávejte s opečeným chlebem.

Náš tip: Řecký jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem či zakysanou smetanou.

Brynzová pomazánka

Příprava: 10 minut

4 porce:

  • 150 g brynzy
  • 2 lžíce čerstvého smetanového sýra
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • pažitka
  • sůl a pepř

Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře.

Náš tip: Nejlepší kvalitu má květnová brynza.

Cizrnová pomazánka s mrkví

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 400 g cizrny, předvařené
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibule
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • hladkolistá petrželka
  • 4 stonky tymiánu
  • 400 ml vývaru (zeleninového)
  • 1–2 lžíce oleje
  • sůl na dochucení

Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte, (tymián a nať odstraňte) aspolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka . Dochuťte a nechte vychladit v ledničce.

Náš tip: Nakonec pokapejte balzamikovým octem.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 25 minut

4 porce:

  • 5 vajec
  • 200 g jemného tvarohu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl a pepř

Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky.

Náš tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Pomazánka s grilovanou paprikou

Příprava: 25 minut

4 porce:

  • 1 větší červená paprika
  • olivový olej
  • 200 g sýra cottage
  • 1 stroužek česneku
  • pažitka, nasekaná
  • sůl a pepř

Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Emoce v lásce bude lepší trochu krotit. Byla by chyba, kdybyste ztratili hlavu kvůli člověku, který za to nestojí. Pokud jste dlouhodobě zadaní, může se bohužel projevit pár nepříjemností…

Nejčtenější články