Zkombinujte zeleninu, bylinky a sýry a pochutnejte si na nich v podobě jednoduchých a zdravých pomazánek.
Krémová avokádová pomazánka
Příprava: 15 minut
4 porce:
- 2 avokáda
- 120 ml řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce čerstvého koriandru
- 1 lžíce jalapeno papričky
- 2 lžíce citronové šťávy
- drcený kmín
- sůl a pepř
Očištěné avokádo nakrájejte na menší kousky, přidejte zbylé suroviny a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte a podávejte s opečeným chlebem.
Náš tip: Řecký jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem či zakysanou smetanou.
Brynzová pomazánka
Příprava: 10 minut
4 porce:
- 150 g brynzy
- 2 lžíce čerstvého smetanového sýra
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky mleté červené papriky
- pažitka
- sůl a pepř
Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře.
Zkuste pomazánku z červené řepy podle Koko
Cizrnová pomazánka s mrkví
Příprava: 30 minut
4 porce:
- 400 g cizrny, předvařené
- 1 mrkev
- 1 menší cibule
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- hladkolistá petrželka
- 4 stonky tymiánu
- 400 ml vývaru (zeleninového)
- 1–2 lžíce oleje
- sůl na dochucení
Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte (tymián a nať odstraňte) a spolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka. Dochuťte a nechte vychladit v ledničce.
Náš tip: Nakonec pokapejte balzamikovým octem.
Vajíčková pomazánka
Příprava: 25 minut
4 porce:
- 5 vajec
- 200 g jemného tvarohu
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička tymiánu
- sůl a pepř
Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky.
Pomazánka s grilovanou paprikou
Příprava: 25 minut
4 porce:
- 1 větší červená paprika
- olivový olej
- 200 g sýra cottage
- 1 stroužek česneku
- pažitka, nasekaná
- sůl a pepř
Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.
F.O.O.D.
28. prosince 2018