Recepty na dipy, které korunují vaše dílo | Zdroj: Marek Bartoš

Zdroj: Marek Bartoš

Recepty na dipy, které korunují vaše dílo

Opečená masa či zelenina jsou skvělé. Ale do vyšších pater chuti je posouvají omáčky či dipy, které k nim podáváte. Která z následující čtveřice se stane vaším favoritem?

BBQ omáčka

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 lžička semen fenyklu
  • 50 g hnědého cukru
  • 50 ml tmavé sójové omáčky
  • 300 ml rajčatové passaty
  • sůl a pepř

Na pánvi lehce potřené olejem osmažte najemno nasekanou cibuli, rozdrcený nebo najemno pokrájený česnek s chilli, semínky fenyklu a cukrem.Přilijte sójovou omáčku, rajčatovou passatu a dochuťte solí a pepřem.

Přiveďte k varu a nechte mírným varem probublávat několik minut, aby se chutě pěkně prolnuly. Nechte vychladnout. Dobře uzavřené v ledničce vydrží několik dní.

Bylinkový dip

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 filety z ančoviček
  • 1 stroužek česneku
  • 2 jarní cibulky, nasekané
  • menší hrst hladkolisté petrželové natě
  • menší hrst koriandru
  • 2 lžíce kopru
  • 2 lžíce čerstvého estragonu
  • 6 lístků bazalky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy

Omyté ančovičky, rozdrcený česnek, pokrájenou jarní cibulku, bylinky, ocet, sůl, cukr a pepř rozmixujte do jemné směsi. Přidejte smetanu s majonézou a promíchejte.

Přemístěte do misky a dejte vychladit na hodinu do ledničky. Vyjměte z ní asi 10 minut před podáváním.

Dip s grilovanou paprikou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 200 ml nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 červená paprika
  • 1,5 lžíce kopru, nasekaného
  • 70 g sýra feta
  • 1 lžička řeckého koření
  • 1 stroužek česneku

Jogurt nechte asi 30 minut vykapat v cedníku vyloženém čistým plátnem. Přidejte k němu nakrájenou opečenou papriku, zbavenou semínek a slupky (papriku nasucho opečte v troubě, horkou vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupku pak snadno sloupnete), najemno nasekaný kopr, rozdrobený sýr, řecké koření a rozdrcený česnek.

Promíchejte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Takto připravený dip vám vydrží v ledničce až 3 dny.

Dip z bílých fazolí s rozmarýnem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g uvařených nebo konzervovaných bílých fazolí
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
  • sůl a pepř

Slité fazole rozmixujte na hladkou kaši se všemi ostatními surovinami kromě rozmarýnu. Ten vmíchejte úplně nakonec. Dejte vychladit do ledničky.

Náš tip: Místo fazolí můžete použít také nakládanou cizrnu.

Klepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud