Opečená masa či zelenina jsou skvělé. Ale do vyšších pater chuti je posouvají omáčky či dipy, které k nim podáváte. Která z následující čtveřice se stane vaším favoritem?
BBQ omáčka
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- 1 lžička semen fenyklu
- 50 g hnědého cukru
- 50 ml tmavé sójové omáčky
- 300 ml rajčatové passaty
- sůl a pepř
Na pánvi lehce potřené olejem osmažte najemno nasekanou cibuli, rozdrcený nebo najemno pokrájený česnek s chilli, semínky fenyklu a cukrem.Přilijte sójovou omáčku, rajčatovou passatu a dochuťte solí a pepřem.
Přiveďte k varu a nechte mírným varem probublávat několik minut, aby se chutě pěkně prolnuly. Nechte vychladnout. Dobře uzavřené v ledničce vydrží několik dní.
Bylinkový dip
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 filety z ančoviček
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky, nasekané
- menší hrst hladkolisté petrželové natě
- menší hrst koriandru
- 2 lžíce kopru
- 2 lžíce čerstvého estragonu
- 6 lístků bazalky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička cukru
- čerstvě mletý pepř
- 200 g zakysané smetany
- 100 g majonézy
Omyté ančovičky, rozdrcený česnek, pokrájenou jarní cibulku, bylinky, ocet, sůl, cukr a pepř rozmixujte do jemné směsi. Přidejte smetanu s majonézou a promíchejte.
Přemístěte do misky a dejte vychladit na hodinu do ledničky. Vyjměte z ní asi 10 minut před podáváním.
Dip s grilovanou paprikou
4 porce - příprava: 20 minut
- 200 ml nízkotučného bílého jogurtu
- 1 červená paprika
- 1,5 lžíce kopru, nasekaného
- 70 g sýra feta
- 1 lžička řeckého koření
- 1 stroužek česneku
Jogurt nechte asi 30 minut vykapat v cedníku vyloženém čistým plátnem. Přidejte k němu nakrájenou opečenou papriku, zbavenou semínek a slupky (papriku nasucho opečte v troubě, horkou vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupku pak snadno sloupnete), najemno nasekaný kopr, rozdrobený sýr, řecké koření a rozdrcený česnek.
Promíchejte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Takto připravený dip vám vydrží v ledničce až 3 dny.
Dip z bílých fazolí s rozmarýnem
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g uvařených nebo konzervovaných bílých fazolí
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- sůl a pepř
Slité fazole rozmixujte na hladkou kaši se všemi ostatními surovinami kromě rozmarýnu. Ten vmíchejte úplně nakonec. Dejte vychladit do ledničky.
Náš tip: Místo fazolí můžete použít také nakládanou cizrnu.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.