Švestky v chilli omáčce
5 láhví po 350 ml - příprava: 90 minut
- 1,5 kg zralých švestek, rozpůlených a vypeckovaných
- 1 lžička soli
- 4–5 nasekaných stroužků česneku
- kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 3–4 sušené drcené chilli papričky
- 750 ml vinného octa
- 4 mleté hřebíčky
- špetka mletého nového koření
- 750 g krupicového cukru
Švestky, lžičku soli, česnek, zázvor, chilli papričky a ocet dejte do pánve se silnějším dnem, přiveďte zvolna k varu a za stálého míchání na mírném plameni vařte 45 minut nebo až má směs konzistenci kaše. Odstavte z plamene, přidejte hřebíček, nové koření a cukr a dobře promíchejte. Znovu přiveďte k varu a nechte směs dále zvolna probublávat asi 30 minut, dokud mírně nezhoustne. Stále míchejte.
Po odstavení omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte ji do vyvařených láhví, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru a nechte v této poloze vychladnout.
Náš TIP: Perfektní omáčka ke grilovanému a pečenému masu. Nejlepší jsou na ni skleněné láhve od kečupu. Opatříte-li je vinětou vlastní výroby a kouskem látky „po babičkovsku“ okolo hrdla, budete mít skvělé dárky pro přátele.
Jablečné čatní s mangem a zázvorem
3 sklenice po 300 ml - příprava: 60 minut
- 4 jablka, bez jadřinců, oloupaná a nakrájená na větší kusy
- 2 velké cibule, nakrájené najemno
- 375 ml jablečného octa
- 320 g hnědého cukru
- 100 g rozinek
- 100 g sušeného tropického ovoce (například manga nebo papáji), nasekaného na kousky
- kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1–2 sušené drcené chilli papričky
- 1/2 lžičky soli
Všechny ingredience dejte do kastrolu se silným dnem, přiveďte zvolna k varu a vařte za občasného míchání na malém plameni asi 45 minut. Směsí plňte vyvařené sklenice, které dejte nahřát do trouby. Zavíčkujte, nechte zchladnout a uložte v temnu a chladnu.
Náš TIP: Pokud se nechystáte čatní zkonzumovat najednou, třeba na nějaké párty, je lepší zavařovat je spíš do menších nádob. Po otevření je totiž musíte uchovat v ledničce a rychle spotřebovat. Čatní je skvělým doplňkem k pečenému masu nebo také ke smaženým pokrmům připravovaným na asijský způsob.
Fazolkový salát s kari
3 sklenice po 300 ml - příprava: 20 minut
- 300 g zelených fazolek
- 225 ml jablečného octa
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžičky kari
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 225 g hnědého cukru
- 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
- špetka rozdrceného hořčičného semínka
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 150 g vařených cukrových lusků
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Z fazolek odkrájejte stopky a nakrájejte je šikmo přibližně na třetiny. Vhoďte je do vroucí osolené vody a nechte vařit asi 2 minuty. Potom je sceďte a zprudka zchlaďte v nádobě s ledovou vodou, aby si zachovaly pěkně svěží barvu.
V octě rozšlehejte dohladka mouku a přidejte všechny ostatní ingredience kromě vařených lusků a citronové kůry. Směs přiveďte ve větší nádobě zvolna k varu a 5 minut povařte. Přidejte uvařené fazolky a citronovou kůru, znovu uveďte do varu a vařte 1 minutu.
Salát plňte do vyvařených sklenic nahřátých v troubě. Po naplnění je zavíčkujte, obraťte hlavou dolů a nechte v této poloze zchladnout. Salát uchovávejte v chladnu a temnu a po otevření jej rychle spotřebujte.
Náš TIP: Fazolky a uzené, to zkrátka patří k sobě: salát perfektně chutná k vařenému nebo grilovanému uzenému masu nebo třeba k opečeným kvalitním špekáčkům na letní grilovačce.
Lilky a papriky na orientální způsob
3 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut
- 6 středně velkých červených paprik
- 4 střední lilky
- 125 ml panenského olivového oleje
- 1 velká cibule
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 1–3 nasekané feferonky zbavené semínek
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 60 ml vinného octa
Papriky a lilky omyjte a osušte a lilek na několika místech propíchejte. Pak dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud na sobě papriky nemají černé puchýřky. Vyndejte z trouby, papriky položte do misky a přikryjte fólií.
Po 10 minutách oloupejte slupku a odstraňte semínka. Zchladlé lilky zbavte slupky, nakrájejte je na větší kusy a s paprikami je rozsekejte v kuchyňském robotu. V pánvi rozehřejte asi 1/2 dl oleje a přidejte cibuli, česnek a chilli. Počkejte, až cibule zezlátne, a přidejte do pánve lilkovou směs. Oslaďte a důkladně promíchejte.
Nakonec přidejte citronovou šťávu a ocet. Vyvařené sklenice dejte nahřát do trouby. Horké je naplňte připravenou směsí a zalijte tenkou vrstvou oleje. Zavíčkujte a nechte zchladnout.
Bylinková pečená rajčata
2 sklenice po 300 ml - příprava: 75 minut
NA NÁPLŇ:
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka čerstvě mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička olivového oleje
DO SKLENIC:
- 6–8 snítek čerstvého tymiánu
- 500 ml panenského olivového oleje
- 30 ml citronové šťávy
Připravte si vyvařené sklenice s víčky. Do vroucí vody ve větším hrnci vložte rajčata, vařte je 2 minuty, sceďte je a hned prudce zchlaďte v nádobě s ledovou vodou. Po chvilce rajčata vyjměte z vody a nechte oschnout. Podélně je prořízněte tak, aby se dala rozpůlit, ale zároveň obě poloviny držely u sebe. Otevřete je a rozložte řeznou plochou dolů na plech vyložený papírem na pečení. Pečte pomalu v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud se nezačnou scvrkávat. Všechny suroviny na náplň smíchejte, naplňte rajčata a přiklopte.
Rozdělte tymián do sklenic tak, aby jeho dekorativní snítky byly v hotových sklenicích u skla, pak navrstvěte naplněná rajčata a nakonec vše zalijte směsí oleje a citronové šťávy. Pokud nejsou rajčata ponořená, přilijte olej.
Nakládané kořeněné citrony
4 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut + čas na louhování
- 12–15 malých citronů
- 2 lžíce hrubozrnné soli
- 4 lžičky koření garam masala
- 2–4 chilli papričky, nakrájené na jemné proužky a zbavené semínek
- 300 ml citronové šťávy
Citrony důkladně vydrhněte kartáčkem. Vložte je do hrnce s horkou vodou a nechte asi hodinku louhovat, aby změkly. Z každého citronu odřízněte oba konce a zbytek nakrájejte na 8 klínků. Ty vložte do nekovové mísy, zasypejte směsí soli, koření a chilli papriček a promíchejte. Citrony naskládejte do vyvařených sklenic a zalijte je citronovou šťávou, aby byly ponořené. Sklenice zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom je uchovejte na chladném a temném místě.
Náš TIP: Garam masala je voňavá směs indického koření. Používá se tradičně do asijských pokrmů, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a dalších pokrmů orientální kuchyně. Obsahuje římský kmín, skořici, koriandr, pískavici, hořčici, hřebíček, pepř, anýz, zázvor, kmín a další byliny.
Jahodové čatní
5 sklenic po 200 ml - příprava: 75 minut
- 400 g krupicového cukru
- 375 ml jablečného octa
- 6 kousků kardamomu
- 1 hvězdička badyánu
- 1 celá skořice
- 6 stroužků česneku
- 6 kuliček černého pepře
- 1 chilli paprička, nakrájená najemno a zbavená semínek (nemusí být)
- 3 středně velké cibule nakrájené na tenká půlkolečka
- kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 kg čerstvých jahod, zbavených stopek a nakrájených na čtvrtiny
- nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu
Do velké pánve nebo kastrolu se silným dnem nalijte 150 ml vody a do ní přidejte všechny ingredience kromě jahod, citronové šťávy a kůry. Zahřejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Potom zvyšte teplotu a nechte 40 minut probublávat, dokud směs nezhoustne.
Přidejte jahody a vařte na mírném ohni ještě 25 minut. Stále míchejte, směs bude mít tendenci se připalovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru a ještě chvilku provařte. Směs plňte do v troubě nahřátých, vyvařených sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. V této poloze nechte čatní vychladnout a ukládejte je pak na chladném a temném místě. Po otevření uchovávejte v ledničce a spotřebujte do několika dní.



Pikantní tipy
- Naložená rajčata z receptu v tomto článku využijete jednak jako lahůdku ve studené kuchyni, jednak do omáček na těstoviny a do náplní různých slaných koláčů.
- Zelenina i ovoce v pikantním nálevu jsou nejen skvělou delikatesou pro letní párty, ale také se mohou stát výborným „jedlým“ dárkem pro vaše nejbližší.
- Nebojte se experimentovat. Například lahodné čatní lze připravit i z jiných druhů ovoce. Zkuste například meruňky, broskve, jablka nebo špendlíky. Plody přitom mohou být i nedozrálé.
- Jestli jste milovníky ostrých chutí, můžete do nálevu pro nakládanou zeleninu nebo do čatní přidat nadrobno nakrájenou chilli papričku. Dodá domácí delikatese parádní říz.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.