Kuřecí sendvič Foto: Archiv

Kuřecí sendvič Foto: Archiv

Fitness bagel s kuřecí šunkou Foto: Archiv
Tortilla plněná kuřecím masem Foto: Archiv
Ovesné sušenky s rozinkami a ořechy Foto: Archiv
Placky plněné šunkou, sýrem a zeleninou Foto: Archiv
5
Fotogalerie

Recepty na svačinky pro malé i velké: Jak se chutně a zdravě zasytit ve škole či v práci?

Ať už chystáte svačiny dětem, nebo sobě, jedno by měly mít společné – dokázat zasytit a být v rámci možností zdravé a také chutné. Vymýšlet ale neustále nové recepty není jednoduché, proto vyzkoušejte těchto 5 receptů!

Kuřecí sendvič

Ingredience:

12 plátků toastového chleba
500 g kuřecích prsou
240 g slaniny
4 vejce
červená cibule
ledový salát
majonéza
cherry rajčata (10–15 ks)
2 cl oleje

Postup:

Toastové chleby opečte na pánvi nebo v topinkovači dozlatova a odložte stranou. Připravte si ledový salát, který omyjte a nakrájejte na větší kousky. Kuřecí prsa opečte na oleji ze všech stran a rozkrojte na tenké plátky. Na stejnou pánev si položte slaninu a vypečte ji na oleji dokřupava. Poté si připravte vejce a na pánvi si udělejte volská oka. Mezitím si nakrájejte rajčata a cibuli na kolečka a odložte stranou. Opečené toastové chleby rozložte a spodní stranu sendviče potřete majonézou. Na to položte kuřecí plátky, ledový salát a slaninu. Přiklopte opět toastovým chlebem a ten opět potřete majonézou. Na druhé patro sendviče položte salát, rajčata a cibuli na kolečka a volské oko. Přiklopte opět opečeným toastovým chlebem a propíchněte párátkem. Následně úhlopříčně rozřízněte a uložte do svačinového boxu.

Jak si připravit sendvič à la Waldorf? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Fitness bagel s kuřecí šunkou

Ingredience:

4 ks celozrnného bagelu, případně jiné celozrnné pečivo
cottage sýr
4 plátky kuřecí prsní šunky nejvyšší jakosti
4 vejce (uvařené)
4 ks rajčat
rukola či ledový salát
avokádo
4 ks plátkového sýra

Postup:

Bagel opečte na pánvi nebo v topinkovači z obou stran. Postupně všechny čtyři. Připravte si na pracovní plochu sýr cottage a podélně rozkrojte bagel. Následně sýrem potřete. Poté si nakrájejte na plátky avokádo, vejce natvrdo a rajčata. Ledový salát nebo rukolu omyjte a nakrájejte na větší kusy. Na sýr položte kuřecí šunku, plátkový sýr, vejce, ledový salát či rukolu, plátky avokáda a kolečka rajčat.

Pokračování 3 / 5

Tortilla plněná kuřecím masem

Ingredience:

400 g kuřecích prsou 
sůl
pepř
olivový olej
červená paprika
kukuřice
1 ks cibule
2 stroužky česneku
tatarská omáčka
petrželka (nasekaná najemno)
ledový salát
4 ks tortilly

Postup:

Připravte si kuřecí prsa a nakrájejte je na větší kousky. Osolte, opepřete a následně orestujte na rozehřátém oleji. Ke kuřecím kouskům přidejte nakrájenou papriku na nudličky, kukuřici, nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nasekaný česnek a opět restujte tak, aby zelenina zůstala křupavá. Mezitím si smíchejte v misce tatarskou omáčku s nasekanou petrželkou a ledovým salátem, který jste si nakrájeli na nudličky. Poté si připravte tortilly, které před naplněním prohřejte na pánvi. Na každou tortillu položte nakrájený ledový salát a potřete směsí s tatarskou omáčkou. Na směs položte maso se zeleninou a zabalte.

Pokračování 4 / 5

Ovesné sušenky s rozinkami a ořechy

Ingredience

70 g bio špaldové mouky
½ bio kypřicího prášku
50 g bio třtinového cukru
80 g bio másla
2 lžíce bio medu
1 bio vejce
130 g bio ovesných vloček
80 g bio rozinek
20 g bio nasekaných mandlí
špetka soli

Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Mouku promíchejte se solí, kypřicím práškem a cukrem. Na pánvi rozpusťte máslo, vložte ho do mísy, přidejte med a následně vyšlehejte s vejci. Přisypte mouku, přidejte vločky, rozinky, nasekané mandle a důkladně promíchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. Z něj pak tvarujte placičky a skládejte na plech vystlaný pečicím papírem. V troubě pečte 15 minut a nechte vychladnout.

Pokračování 5 / 5

Placky plněné šunkou, sýrem a zeleninou

Ingredience:

250 g bio špaldové mouky
60 ml vody
50 ml bio olivového oleje
½ bio kypřicího prášku
špetka soli
2 balení bio tvrdého sýra typu gouda
2 balení bio kuřecí šunky
hrst bio salátových listů
bio rajče
200 g bio polotučného tvarohu

Postup:

Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem, přidejte sůl, vodu, olej a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na šest částí. Ty pak jednotlivě vyválejte na placky. Následně každou z nich opražte nasucho na pánvi. Placku otáčejte ve chvíli, kdy se začne nafukovat a tvoří se na ní bublinky. Zeleninu omyjte, salát nechte odkapat a rajčata pokrájejte na menší kousky. Každou placku namažte tenkou vrstvou tvarohu, poklaďte dvěma plátky šunky, salátovými listy, dvěma plátky sýra a rajčaty. Důkladně zabalte tak, aby se neotvírala, a překrojte na polovinu.

Doporučujeme

Články odjinud