Recepty na sýrové dobroty | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Recepty na sýrové dobroty

Je hvězdou jak teplé, tak studené kuchyně. Ať už je vyroben z kravského, ovčího nebo kozího mléka, čerstvý sýr oslní mnohotvárností i lehkou chutí.

Pomazánka s koprem

4 porce - příprava: 10 minut

  • 250 g sýra cottage
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • svazek čerstvého kopru
  • čerstvý chléb k podávání

V misce smíchejte cottage s hořčicí, osolte a opepřete, dochuťte trochou citronové šťávy a nakonec přidejte nasekaný kopr. Trochu si ho nechte na ozdobu. Pomazánku servírujte namazanou na plátky čerstvého chleba (skvělá je na vícezrnném nebo slunečnicovém) a ozdobte čerstvým koprem.

Cottage

Hrudkovitý čerstvý sýr, který původem pochází z Anglie, patřil kdysi do jídelníčku obyvatel venkovských chalup (anglicky cottage), později se rozšířil i na měšťanské stoly. Dnes je oblíbený nejen pro jemnou chuť a strukturu, ale také nízkou kalorickou hodnotu (je oblíbenou součástí redukčních diet). Můžete si ho dát k snídani nebo svačince jen tak, s ovocem a oříšky či se zeleninou, cibulkou, bylinkami...


Hnízda s kozím sýrem a rajčaty

na 1 plech - příprava: 20 minut

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • 3 menší rajčata
  • sůl a pepř
  • hrst lístků tymiánu

Listové těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrájejte kolečka.Ta poklaďte rozdrobeným sýrem, plátky rajčat a posypejte čerstvými bylinkami, například tymiánem. Lehce osolte a opepřete a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 8 až 10 minut do zezlátnutí okrajů. Hnízda podávejte jako chuťovku k bílému vínu.

NÁŠ TIP: Hnízda můžete pro změnu zapéct i s na kostičky nakrájenou anglickou slaninou nebo najemno nasekanými olivami.

Čerstvý kozí sýr

Vedle populárních francouzských sýrů z kozího mléka se dnes stále více uplatňují výrobky z českých farem. A nejoblíbenější jsou právě ty čerstvé, které (na rozdíl od zralých) postrádají typickou nepříjemnou vůni. Čerstvý kozí sýr najde uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Hodí se do salátů, pomazánek, na gril nebo k zapékání. Vyniká lahodnou nasládlou chutí, navíc je lépe stravitelný než sýr kravský.


Tiramisu

6 porcí - příprava: 20 minut + chlazení

  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml silné kávy
  • 100 ml likéru (amaretto, ale může být i višňový apod.)
  • cukrářské piškoty
  • kakao nebo karamelizovaný cukr

Do mascarpone vmíchejte cukr, smetanu ušlehejte a zapracujte k sýru. Do kávy vmíchejte likér a namáčejte piškoty. Ty střídavě s krémem vrstvěte do sklenek, nakonec přidejte krém. Nechte vychladit a před podáváním posypte kakaem nebo karamelizovaným hnědým cukrem.

NÁŠ TIP: Můžete přidat i 2 čerstvá vejce. Žloutky vmíchejte do mascarpone, nakonec přidejte sníh z bílků.

Mascarpone

Velmi tučný krémovitý sýr pochází původně z italské Lombardie. Vyrábí se z kravského mléka a smetany vysrážením pomocí kyseliny vinné nebo citronové. Je základem pro výrobu dezertů (hlavně tiramisu), ale používá se také třeba ke zjemnění omáček, polévek či rizota.


Burek s ricottou

1 forma o ø 24 cm - příprava: 50 minut

  • 1 balení těsta filo (nebo listového těsta)
  • rostlinný olej
  • 400 g ricotty
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • koření dle chuti (římský kmín, pískavice, chilli aj.)
  • hladkolistá petrželka

Těsto rozdělte na 4 díly a ty rozválejte na velikost formy. Sýr smíchejte se smetanou a vejci, osolte a opepřete. Vmíchejte nasekanou petrželku. Do vymazané formy vložte plát těsta, potřete olejem, naneste část náplně a opakujte. Nakonec dejte těsto, zahněte okraje, potřete olejem, posypte kořením a pečte při 190 °C asi 30 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Burek můžete připravit také s mletým masem a bylinkami nebo k ricottě do náplně přidejte sýry, které máte rádi. Vynikající je například s fetou.

Ricotta

Další sýrová dobrota z Itálie se správně vyrábí z ovčí syrovátky, ale známá je i kravská či kozí. Konzistencí trochu připomíná tvaroh či žervé, na rozdíl od nich je ale nasládlá. Hodí se jak do jemných dezertů, tak do slaných specialit. Obsahuje málo tuku, je dobře stravitelná a vhodná mimo jiné i pro alergiky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud