Recepty na víkend - jarní dobroty ze špenátu

19. 4. 2013
Křehké a svěže zelené špenátové lístky jsou jedněmi z prvních poslíčků jara. Nabízíme čtyři snadné a rychlé způsoby, jak je upravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Bezpochyby a beze zbytku vymažou vzpomínky na školní jídelnu!

Špenátové rolky s lososem

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 4 porce:

  • 400 g listového špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 čerstvé smetanové sýry (třeba s bylinkami)
  • hrst kaparů
  • 150 g uzeného lososa

Oprané a otřepané špenátové lístky nechte krátce zavadnout na rozehřátém oleji. Prochladlé a nahrubo nasekané je pak promíchejte s prošlehanými vejci. Osolte a opepřete a vzniklou hmotu rozetřete dotenka po plechu pokrytém pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Nechte vychladnout. Položte upečenou stranou na pracovní plochu, odstraňte pečicí papír a potřete smetanovým sýrem, poklaďte kapary a plátky lososa a stočte do pevného válečku. Zabalte jej do kuchyňské fólie a nechte asi hodinu v chladu. Poté krájejte na válečky o síle 1 až 2 cm a podávejte jako chuťovku.

Špenátová polévka

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 25 g másla
  • svazek jarní cibulky, pokrájené
  • 1 pórek (o váze asi 120 g), pokrájený
  • 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené
  • 200 g brambor, oloupaných a pokrájených
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g zakysané smetany

V kastrolu na rozehřátém másle restujte asi 10 minut za stálého promíchávání pokrájenou zeleninu – jarní cibulku, pórek, celer a kostičky brambor. Zalijte vývarem, přiveďte k bodu varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15 minut, až brambory změknou.

Vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je chvilku zavadnout v polévkovém základu. Pak vše rozmělněte tyčovým mixérem na hladký krém.

Dochuťte, rozdělte na jednotlivé porce a podávejte se lžičkou zakysané smetany.

Knedlíčky z ricotty se špenátem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 balení (250 g) ricotty
  • 2 velká vejce
  • hrubá mouka podle potřeby
  • rozpuštěné máslo k podávání
  • 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • sůl a pepř na dochucení

Opraný a okapaný špenát nechte zavadnout na rozehřátém oleji. Odstavte a nechte stranou.

Ve větší misce promíchejte lehce osolenou ricottu, prošlehaná vejce a hrubou mouku, aby vzniklo měkké a vláčné těsto podobné bramborovému. Vmíchejte do něj prochladlý špenát a tvořte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě, až vyplavou.

Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané sýrem jako lehkou večeři. Vhodnou přílohou je oblíbený salát Caprese, tvořený rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Tagliatelle se špenátem

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
400 g tagliatelle

Na špenát:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky másla
  • 2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného na plátky
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Na širší a hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo. Vložte na něj plátky česneku a opraný špenát. Jakmile zavadne, osolte ho, přilijte smetanu a mascarpone. Dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a sýrem.

Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Slijte je, pomocí pinzety stočte do hnízd. Do jejich středu dejte smetanový špenát a můžete nosit na stůl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

V rozjařené společnosti vás přepadne nostalgie. Bezbřehé vtipkování a nevázaný flirt by vás mohly přijít draho. Bude určitě lepší, když se co nejdřív odporoučíte. Doma vás ostatně čeká…

Nejčtenější články