Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka

3. 10. 2014
Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem
Hrušky a jablka jsou typickým podzimním ovocem. Syrové chutnají jistě báječně, ale zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.

Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 hrušky
  • 500 ml bílého vína
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 celá skořice
  • 200 g gorgonzoly
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • velkolistá petržel
  • máta

Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout.

Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.

Klepněte pro větší obrázek

Hrušky

Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.


Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany 31%
  • 2 jablka
  • 4 pláty filo těsta
  • 50 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 50 g mandlí nakrájených na lupínky
  • 1 vanilkový lusk
  • kajenský pepř
  • máta na ozdobu

Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou.

Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova.

Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.

Klepněte pro větší obrázek

Jablka

Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dokážete dnes navázat kontakt s lidmi, kteří jsou vašimi vzory. I vy jim padnete do oka, takže prožijete příjemné chvíle. Není divu, že zapomenete na čas a něco důležitého zmeškáte. Pro…

Nejčtenější články