Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka

3. 10. 2014
Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem
Hrušky a jablka jsou typickým podzimním ovocem. Syrové chutnají jistě báječně, ale zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.

Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 hrušky
  • 500 ml bílého vína
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 celá skořice
  • 200 g gorgonzoly
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • velkolistá petržel
  • máta

Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout.

Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.

Klepněte pro větší obrázek

Hrušky

Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.


Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany 31%
  • 2 jablka
  • 4 pláty filo těsta
  • 50 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 50 g mandlí nakrájených na lupínky
  • 1 vanilkový lusk
  • kajenský pepř
  • máta na ozdobu

Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou.

Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova.

Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.

Klepněte pro větší obrázek

Jablka

Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Měli byste se zamyslet nad tím, zda to, po čem toužíte, je smysluplné. Jestliže ano, tak vás váš vnitřní motor rychle zavede, kam potřebujete. Berani patří mezi znamení, jež k jakémukoliv…

Nejčtenější články