Recepty pro krásnou pleť

Recepty pro krásnou pleť

Pečujete o svou pokožku jen v koupelně? Přesuňte se do kuchyně a vyzkoušejte, jak lze pomocí jídla bojovat proti stárnutí, dodat pleti svěžest a rozloučit se s akné

BOJUJTE PROTI STÁRNUTÍ

  • CO JÍST

Volné radikály, které vznikají ze smogu, kouření a UV záření, se velkou měrou podílejí na vzniku vrásek a stárnutí pleti. Jejich protivníkem jsou antioxidanty, které můžeme do těla dostat díky vhodně zvoleným potravinám.

1. AVOKÁDO

Ovoce bohaté na vitamin E dokáže pleť vyhladit a podpořit ochranu před škodlivým slunečním zářením.

2. CITRUSY

Skvělý zdroj vitaminu C, který tělo potřebuje, aby mohl tvořit kolagen, což je klíč k udržení mladistvé pokožky.

3. TUŇÁK

Tato mořská ryba se může pochlubit poměrně vysokým obsahem selenu. Jde o antioxidant, jenž má pro naše tělo regenerační účinky, protože likviduje volné radikály. Zároveň posiluje kolagenová vlákna, díky nimž je pokožka hladká a pevná.

VYHNĚTE SE!

Jednoduchým sacharidům, jako je bílá mouka a výrobky z ní nebo loupaná rýže. Tyto potraviny vám zvednou hladinu cukru v krvi, na což zareaguje slinivka, která vypustí inzulin. V tu chvíli elastin a kolagen v pleti přestávají plnit svoji funkci a vrásky jsou na světě. Dejte proto radši přednost celozrnným potravinám.

Klepněte pro větší obrázek

CELOZRNNÝ CHLÉB S AVOKÁDOVOU POMAZÁNKOU

Ingredience na 1 porci

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a pomocí lžíce vydlabejte dužninu.

Tu vidličkou rozmačkejte s trochou limetkové šťávy, solí, pepřem a kouskem rozetřeného česneku. Přidat můžete i pár kapek olivového oleje. Hotovou avokádovou pomazánku namažte na celozrnný chléb.

DODEJTE PLETI HYDRATACI

  • CO JÍST

Vysušená pokožka nevypadá zdravě a už vůbec ne mladistvě. Bez patřičné hydratace totiž nemůže docházet k obnově tkání a vrásky se tak ještě více prohlubují. Na pleť působí mnoho faktorů, které mohou zapříčinit její vysoušení: topení, klimatizace, nepříznivé počasí, příliš slunečního záření, ale i nevhodně zvolený krém nebo špatné stravovací návyky. Základem je dostatečný příjem tekutin a sázka na dobré ingredience.

1. LOSOS

Tučné mořské ryby jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které se suchou nebo ekzematickou pletí dokážou přímo zázraky. Umí totiž uzamknout vlhkost v buňkách pokožky.

2. OKURKA

Tato zelenina obsahuje více než 95 % vody, takže je logické, že pleti dokáže dodat potřebnou hydrataci. Navíc se v okurce nacházejí látky, které na pokožku působí hojivě.

3. JOGURT

Ti, kteří mají suchou pokožku, můžou mít problémy se zdravým osídlením střev správnými bakteriemi. To dokáže napravit bílý jogurt, který obsahuje probiotické bakterie. Správné fungování střev znamená i lepší vstřebávání živin a nehromadění odpadních látek v těle, což je pro krásnou pleť důležité.

VYHNĚTE SE!

Alkoholu, kávě, silnému černému čaji a také příliš slaným a sladkým pokrmům. Především alkohol a kofein působí na tělo diureticky a pleť i organismus tak ztrácejí potřebnou hydrataci.

ZATOČTE S AKNÉ

  • CO JÍST

Akné je nejčastěji způsobena nadměrným hromaděním tukové látky (mazu) v mazové žláze, ve které pak dochází k přemnožení škodlivých bakterií. Pokud se chcete zbavit nevzhledných pupínků, budete se muset zamyslet i nad svou stravou. Nejhorší je v tomto případě nadměrný přísun živočišných tuků. Vítané jsou potraviny bohaté na vitaminy a minerály – především zinek.

1. BATÁTY

Sladké brambory jsou bohaté na vitamin A, který pomáhá regulovat tvorbu mazu a vyhlazuje povrch pleti. Navíc jsou dobrým zdrojem vitaminu který se podílí na regeneraci pokožky.

2. DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Patří mezi skvělé zdroje zinku, který se přidává i do kosmetických produktů zaměřených na akné. Pomáhá hojení tkáně, posiluje imunitní systém a reguluje hormony, které mohou zapříčinit tvorbu akné.

3. ŠPENÁT

Vitamin E a železo, jež se v této zelenině skrývají, pomáhají udržet v pleti kolagen, který ji zpevňuje a projasňuje. Zároveň působí protizánětlivě.

VYHNĚTE SE!

Konzumaci rafi novaného cukru, který stojí za řadou zdravotních problémů a dokáže zhoršit i stav pleti a způsobit akné. Nenachází se pouze ve sladkostech, jako je čokoláda, sušenky nebo zmrzlina, ale i v pečivu, kečupu, instantních pokrmech nebo v konzervách.

  • Další recepty si můžete vytisknout zde:

Pokračování 2 / 3

PROTI AKNÉ: CELOZRNNÉ TĚSTOVINY S PAPRIKOVOU OMÁČKOU A SÝREM FETA

Klepněte pro větší obrázek
Ingredience na 2 až 4 porce

Čtyři červené papriky rozpulte, zbavte semínek a pečte v troubě při 200 °C asi 20 minut. Mezitím uvařte tři hrsti celozrnných těstovin penne.

Na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek a nadrobno nasekanou červenou cibuli. Orestovanou zeleninu vložte spolu s pečenými paprikami do mixéru, osolte, přidejte lžičku olivového oleje a rozmixujte dohladka. Tuto omáčku vmíchejte do uvařených těstovin a v pánvi ještě prohřejte s dvěma hrstmi mladého špenátu. Nakonec celý pokrm posypte nadrobeným sýrem feta (asi 125 g) a přidejte hrst dýňových semínek.

Pokračování 3 / 3

PRO DOBROU HYDRATACI: LOSOSOVÝ ŠPÍZ S RAJČÁTKY S NELOUPANOU RÝŽÍ, MLADÝM ŠPENÁTEM A JOGURTOVÝM DIPEM

¨

Klepněte pro větší obrázek

Ingredience na 1 porci

Nejdříve si připravte marinádu: smíchejte nadrobno nasekaný stroužek česneku s hrstí nasekané bazalky a lžící olivového oleje. Lososa nakrájejte na kostky a vložte jej do připravené marinády. Takto nechte marinovat v ledničce alespoň hodinu. Jednotlivé kostky pak opatrně napíchejte na grilovací špejle a prokládejte cherry rajčátky. Špízy grilujte asi 15 minut.

Servírujte s vařenou neloupanou rýží, mladým špenátem a jogurtem smíchaným s nastrouhanou okurkou, protlačeným česnekem, solí a pepřem.

Doporučujeme

Články odjinud