Co vyřadit?
V případě sklonů k nadýmání je lepší jíst šestkrát denně malé porce kvalitní čerstvé stravy, které tělo stráví a zužitkuje snadněji. Jíst jednou za den velké množství, a ještě k tomu spěchat a hltat velká sousta je úplně špatně. Vhodná jsou rajčata, okurky, červená řepa, brambory, grepy, jablka, libové maso, nízkotučné sýry, zakysané mléčné výrobky, tmavé pečivo, rýže, z koření například kopr, bazalka, libeček, bobkový list, tymián. Nevhodné jsou luštěniny, ořechy, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice, hroznové víno, švestky, hrušky, meruňky… Nedoporučuje se jíst čerstvé, zejména bílé pečivo, kynuté knedlíky a koláče, příliš slaná kořeněná jídla, zrající sýry, uzeniny, paštiky, instantní jídla v prášku, ovocné šťávy, sycené nápoje. Co si tedy připravit? Tady jsou 3 fajn recepty.
Jaké jsou vhodné bylinky proti nadýmání? Mrkněte na video:
Pokračování 2 / 4
Celerové smoothie
Co budeme potřebovat:
- 1 stonek řapíkatého celeru
- hrst baby špenátu
- hrst libečku
- 1/2 zeleného jablka
- 1/4 oloupané salátové okurky
- hrnek vody
- trochu limetkové šťávy
Postup: Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na kousky, bylinky a špenát omyjeme, jablko a okurku oloupeme a také nakrájíme. Poté všechny suroviny rozmixujeme. Dozdobit můžeme snítkou kopru nebo jiných bylinek.
Poznámka: pro zpestření chutě můžeme k surovinám přidat i hrst goji.
Pokračování 3 / 4
Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty
Co budeme potřebovat:
- kuřecí prsa
- mozzarellu
- sušená rajčata
- hrst čerstvé posekané bazalky
- olivový olej
- bazalkové pesto
Postup: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa posolíme a nařízneme tak, abychom je zcela nepřekrojili, a do každé vytvořené kapsy vložíme kousek mozzarelly, sušené rajče a bazalku. Vložíme do pekáčku a vydatně zakapeme olivovým olejem. Pečeme asi 25 minut, dokud není kuře hotové a opečené dozlatova. Vyndáme, potřeme pestem a zdobíme zbylými bazalkovými lístky. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovým pyré.
redakce
12. listopadu 2021
Pokračování 4 / 4
Těstovinový salát s rukolou
Co budeme potřebovat:
- 300 g těstovin – penne nebo takových, které máme rádi
- menší lilek
- 4–5 žampionů
- 8 cherry rajčátek
- rukolu nebo bazalku atd.
- citronovou nebo limetkovou šťávu
- mořskou sůl
- olivový olej
- hoblinky parmazánu na ozdobu
Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme okapat. Lilek nakrájíme na kolečka, žampiony na plátky a rajčata na půlky. Lilek posolíme a necháme 20 minut vypotit, poté osušíme. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme na kousky pokrájené kuřecí prso dozlatova a vyndáme do mísy. Na stejném oleji orestujeme i lilek a žampiony. Ke konci přidáme rajčata. Chvíli vše podusíme a přendáme do mísy k masu. Těstoviny uvaříme podle návodu a promícháme v míse s ostatními ingrediencemi. Posypeme hoblinkami parmazánu a dozdobíme čerstvými bylinkami.
Tento bezva článek najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví. Koupíte ho na stáncích nebo si ho objednejte na webu ZDE.