Recepty s margarínem: Jak vařit a péct s rostlinným máslem, aby vám chutnalo?

Recepty s margarínem: Jak vařit a péct s rostlinným máslem, aby vám chutnalo?

Pryč jsou časy, kdy byly margaríny strašákem kvůli transmastným kyselinám. Výrobci změnili postup a procesu ztužování se vyhýbají, a tak jsou margaríny znovu ve hře. Jejich chuť ale přece jen může trochu změnit příchuť receptů. Vybrali jsme proto pro vás tři, kde s margarínem zabodujete!

Dnešní margaríny jsou stoprocentně přírodní produkty, skládají se z čistých rostlinných olejů, proto není důvod se jim vyhýbat. "Margaríny můžeme považovat za vhodnou alternativu másla s lepším nutričním složením. Pokud budete vybírat kvalitní výrobky, můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují," uvádí na svých stránkách STOB Klub, který pomáhá lidem nejen hubnout, ale i se správně stravovat. Jak tedy margaríny zařadit do jídelníčku? Můžete si je samozřejmě namazat jen tak na chleba nebo vyzkoušet následující recepty: 

Avokádová pomazánka

Ingredience
50 g margarínu
200 g nivy
1 avokádo
1 menší cibule
špetka soli a pepře

Postup: Z avokáda vyndáme dužinu, kterou rozmixujeme s nivou. Osolíme, opepříme, přidáme margarín a vytvoříme krém. Nakonec přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku a vložíme na dvě hodiny do lednice. Podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.

Jak si vyrobit domácí margarín? Podívejte se na video:

Špagety s krůtími jatýrky

Ingredience:
špagety 400 gramů
játra 250 gramů (krůtí nebo drůbeží)
cibule šalotka 1 kus
vývar zeleninový 1 decilitr
margarín 100 gramů
sýr parmezán 4 lžíce (strouhaný)
bazalka 1 hrst (čerstvá)
rajčátka cherry 4 kusy

Postup: Na části margarínu orestujeme cibuli šalotku, přidáme jatýrka a opečeme. Lehce ochutíme solí, přidáme vývar a necháme prohřát. Přidáme parmezán a zahustíme lehkým vmíchaním zbylého margarínu. Do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.

Finská bábovka

Ingredience:
3 lžíce margarínu
lžička prášku do pečiva
lžička mleté skořice
3 vejce
150 ml mléka
lžička mletého hřebíčku
300 g hladké mouky
2 lžíce cukru
lžička vanilkového cukru
lžička kardamomu

Postup: Změklý margarín rozmícháme s cukrem a vejcem. Poté smícháme všechny sypké suroviny a vlažným mlékem a směsí z margarínu. Dobře promícháme, aby se v těstě netvořily hrudky. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 45 minut.

Doporučujeme

Články odjinud