Křenová wasabi pasta nepatří jen na sushi: Využijte ji do salátů, pomazánek i kotlet

Křenová wasabi pasta nepatří jen na sushi: Využijte ji do salátů, pomazánek i kotlet

Většina z nás se s wasabi pastou neboli japonským křenem setká nejčastěji při konzumaci sushi, kde je wasabi nedílnou součástí gastronomického zážitku. Víte však, že ho můžete využít i v jiných pokrmech? Zkuste tyto recepty!

Krevety s omáčkou wasabi

Suroviny:

Krevety

  • 200 g rýžových nudlí
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 85 g řeřichy
  • 1 červená paprika 
  • 1 žlutá paprika
  • 4x jarní cibulka 
  • 400 g krevet
  • 2 lžičky sezamových semínek (opražených)
  • koriandr

Omáčka

  • 140 ml olivového oleje
  • 3 lžíce mirinu (rýžového vína)
  • 4 lžíce sójové omáčky (světlé)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky wasabi pasty
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Uvařte rýžové nudle ve vařící vodě, asi 3 minuty, slijte je, nechte dobře okapat a vychladnout. Přendejte je do velké mísy a zakapejte sezamovým olejem a promíchejte. Pak do nich vmíchejte potočnici nebo řeřichu, na tenké proužky nakrájené papriky a podélně nakrájenou jarní cibulku.

Smíchejte všechny ingredience na omáčku a přelijte s ní nudle (ponechte si asi 8 lžic stranou). Nudle důkladně promíchejte, mísu zakryjte a nechte v ledničce vychladit.

Rozdělte nudle do čtyř až osmi misek (podle toho, zda tento pokrm podáváte jako předkrm, nebo jako hlavní jídlo), navrch naaranžujte oloupané předvařené krevety a každou porci ještě polijte lžící omáčky. Ozdobte sezamovými semínky a nasekanými lístky koriandru.

Jaké wasabi seženete v Čechách? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Lososová pomazánka s wasabi

Suroviny:

  • 150 g uzeného lososa
  • 80 g margarínu (např. Flora s máslem)
  • 1 lžička wasabi  (podle chuti)
  • 1 lžička sójové omáčky 
  • 60 g zázvoru (nakládané plátky)
  • trochu citronové šťávy
  • 1 salátová okurka 
  • 60 g mořské řasy wakame
  • 1 g sezamových semínek (na zdobení)

Postup:

Uzeného lososa rozsekejte na drobné kousky a v míse smíchejte s  máslem, dále přidejte wasabi, najemno pokrájený zázvor, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a rozdělte na asi půl centimetru silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodejte řasu wakame a posypte sezamem.

Pokračování 3 / 5

Wasabi kotlety

Suroviny:

  • 2 kotlety (popřípadě kýta)
  • sůl
  • wasabi pasta
  • 100 g nivy
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka na trojobal
  • sádlo (nebo olej na smažení)

Postup:

Kotlety naklepejte naslabo, mírně osolte (niva je slaná), potřete wasabi pastou. Na každý kousek masa přidejte špalíček nivy, přeložte a sklepněte paličkou. Kapsy obalte v trojobalu a smažte na rozpáleném sádle nebo oleji, nejlépe v troubě.

Pokračování 4 / 5

Pikantní wasabi salát

Suroviny:

  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička wasabi pasty
  • 1 svazek pažitky
  • 1 avokádo
  • 1 paprika červená
  • 1 paprika zelená
  • 1 salátová okurka
  • 1 balíček rukoly
  • 1 ledový salát
  • 1 římský salát

Postup:

Saláty omyjte a natrhejte na kousky, všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíčky. Pažitku (nebo petrželku) nasekejte najemno. Na zálivku smíchejte bílý jogurt s wasabi pastou podle chuti. Dále přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl, pepř a nasekanou pažitku nebo petrželku. Všechnu zeleninu promíchejte a ochuťte zálivkou. Nakonec salát posypte dýňovými semínky. Pikantní salát wasabi podávejte s opečenými toasty.

Pokračování 5 / 5

Bramborová kaše s wasabi

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky wasabi
  • 1 lžíce másla
  • 1 jarní cibulka

Postup:

Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte, až bude bramborová kaše bez hrudek a krásně hladká. Nakonec do ní přidejte ještě najemno pokrájenou jarní cibulku.

Doporučujeme

Články odjinud