Krevety s omáčkou wasabi
Suroviny:
Krevety
- 200 g rýžových nudlí
- 2 lžíce sezamového oleje
- 85 g řeřichy
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 4x jarní cibulka
- 400 g krevet
- 2 lžičky sezamových semínek (opražených)
- koriandr
Omáčka
- 140 ml olivového oleje
- 3 lžíce mirinu (rýžového vína)
- 4 lžíce sójové omáčky (světlé)
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky wasabi pasty
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Uvařte rýžové nudle ve vařící vodě, asi 3 minuty, slijte je, nechte dobře okapat a vychladnout. Přendejte je do velké mísy a zakapejte sezamovým olejem a promíchejte. Pak do nich vmíchejte potočnici nebo řeřichu, na tenké proužky nakrájené papriky a podélně nakrájenou jarní cibulku.
Smíchejte všechny ingredience na omáčku a přelijte s ní nudle (ponechte si asi 8 lžic stranou). Nudle důkladně promíchejte, mísu zakryjte a nechte v ledničce vychladit.
Rozdělte nudle do čtyř až osmi misek (podle toho, zda tento pokrm podáváte jako předkrm, nebo jako hlavní jídlo), navrch naaranžujte oloupané předvařené krevety a každou porci ještě polijte lžící omáčky. Ozdobte sezamovými semínky a nasekanými lístky koriandru.
Jaké wasabi seženete v Čechách? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Lososová pomazánka s wasabi
Suroviny:
- 150 g uzeného lososa
- 80 g margarínu (např. Flora s máslem)
- 1 lžička wasabi (podle chuti)
- 1 lžička sójové omáčky
- 60 g zázvoru (nakládané plátky)
- trochu citronové šťávy
- 1 salátová okurka
- 60 g mořské řasy wakame
- 1 g sezamových semínek (na zdobení)
Postup:
Uzeného lososa rozsekejte na drobné kousky a v míse smíchejte s máslem, dále přidejte wasabi, najemno pokrájený zázvor, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a rozdělte na asi půl centimetru silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodejte řasu wakame a posypte sezamem.
Marta Pušová
25. února 2025
Pokračování 3 / 5
Wasabi kotlety
Suroviny:
- 2 kotlety (popřípadě kýta)
- sůl
- wasabi pasta
- 100 g nivy
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka na trojobal
- sádlo (nebo olej na smažení)
Postup:
Kotlety naklepejte naslabo, mírně osolte (niva je slaná), potřete wasabi pastou. Na každý kousek masa přidejte špalíček nivy, přeložte a sklepněte paličkou. Kapsy obalte v trojobalu a smažte na rozpáleném sádle nebo oleji, nejlépe v troubě.
Pokračování 4 / 5
Pikantní wasabi salát
Suroviny:
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- 1 lžička wasabi pasty
- 1 svazek pažitky
- 1 avokádo
- 1 paprika červená
- 1 paprika zelená
- 1 salátová okurka
- 1 balíček rukoly
- 1 ledový salát
- 1 římský salát
Postup:
Saláty omyjte a natrhejte na kousky, všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíčky. Pažitku (nebo petrželku) nasekejte najemno. Na zálivku smíchejte bílý jogurt s wasabi pastou podle chuti. Dále přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl, pepř a nasekanou pažitku nebo petrželku. Všechnu zeleninu promíchejte a ochuťte zálivkou. Nakonec salát posypte dýňovými semínky. Pikantní salát wasabi podávejte s opečenými toasty.
Kristina Hamplová
17. ledna 2022
Pokračování 5 / 5
Bramborová kaše s wasabi
Suroviny:
- 500 g brambor
- sůl
- 100 ml mléka
- 2 lžičky wasabi
- 1 lžíce másla
- 1 jarní cibulka
Postup:
Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte, až bude bramborová kaše bez hrudek a krásně hladká. Nakonec do ní přidejte ještě najemno pokrájenou jarní cibulku.