Recepty z chřestu

Recepty z chřestu

Říká se, že chřest je máslem mezi zeleninou, jeho chuť je totiž velmi jemná. Také je prý afrodiziakem, jeho sezóna právě probíhá, tak vyzkoušejte chřest i u vás doma.

Chřestová polévka s rajčaty

500 g chřestu 125 ml smetany 3 lžíce másla 1/2 lžičky cukru 2 ks rajčata 1 lžíce citrónová šťáva špetka soli a pepře

Chřest omyjeme a oloupeme. Slupky vložíme do litru vařící osolené vody a 15 minut vaříme. Vývar scedíme. Chřest nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Posypeme cukrem, zalijeme vývarem a smetanou a vaříme asi 20 minut. Rajčata spaříme, oloupeme, dužinu nakrájíme na kostičky. Hlavičky chřestu vyjmeme z vývaru, zbylý chřest rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme několik chřestových hlaviček a kousky rajčat.

Slaný chřestový koláč

Těsto:

200 g hladké mouky 20 g parmezánu čerstvě nastrouhaného 1 žloutek 50 ml olivový olej 5 - 6 studené vody špetka soli

Na náplň:

750 g mladého zeleného chřestu 1 lžíce másla 2 vejce 250 ml smetany(nejlépe 40 % de luxe z Mlékárny Kunín) 50 nastrouhaného parmezánu sůl pepř muškátový oříšek

Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.

Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní.

Chřestový salát s kozím sýrem

800 g mladého zeleného chřestu 2 lžíce ořechového oleje 200 g žampionů 250 g cherry rajčátek 200 g cukety 2 lžíce balzamikového octa štáva z 1/2 citrónu 1 lžíce medu 100 g kozího sýra 40 g opražených ořechů 1/2 svazku estragonu sůl pepř

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte pokrájené houby. Osolte a opepřete. Do pánve přidejte rajčata, krátce osmažte, zakápněte octem. Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy, lístky estragonu a plátky sýra.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud