Recepty z ostrova Sardinie

29. 6. 2015
Ančovičkový salát s kapary
Sardinie, úrodný italský ostrov ve Středozemním moři, si kromě svérázné kultury a starobylého jazyka uchoval i svoje originální recepty. Vydejte se po jeho stopách s Karolinou Konečnou, autorkou inspirativní a krásné Kuchařky z ostrova!

Ančovičkový salát s kapary

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1 citron
  • 6 lžic olivového oleje + na opečení chleba
  • sůl a pepř
  • 4 silnější krajíce rustikálního chleba
  • 1 ledový salát
  • 2 hrsti bazalkových lístků
  • 2 lžíce kaparů v soli
  • 300 g ančoviček v soli
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Citron omyjte, pečlivě osušte a na jemném struhadle nastrouhejte kůru. Tu smíchejte s olivovým olejem, 1 až 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. Dejte stranou. Chleba nakrájejte na kostičky a na pánvi lehce vytřené olejem opečte dozlatova.

Salát natrhejte do mísy,přidejte bazalku a promíchejte se zálivkou. Přisypte kapary (ty nejdřív opláchněte vodou), ančovičky a opečený chleba. Podávejte ozdobené tymiánem.


Hráškové pesto

4 porce - příprava: 15 minut

  • 200 g čerstvě vyloupaného mladého hrášku
  • 1 velká hrst máty a bazalky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 2–3 lžíce strouhaného sýra pecorino
  • 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl a pepř
  • plátky bagety k servírování
  • citronová kůra a výhonky mladého hrášku na ozdobu

Hrášek rozmixujte spolu s mátou, bazalkou, česnekem, pecorinem a olejem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Plátky bagety nasucho ogrilujte, navrch dejte pesto, zakápněte olejem a ozdobte citronovou kůrou a výhonky hrášku.


Sardské hovězí dršťky

4–6 porcí - příprava: 50 minut + vaření drštěk

  • 700 g drštěk
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 celeru
  • 1 velká hrst plocholisté petržele
  • 2 snítky máty
  • 80 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 100 ml rajčatové passaty
  • 4 lžíce strouhaného pecorina
  • sůl a pepř
  • tradiční chléb pane carasau k podávání

Dršťky důkladně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Vložte do vroucí vody a vařte 30 minut. Slijte a postup zopakujte. Znovu slijte, zalijte čistou vodou a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte.

Na rozehřátém oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a papriku a krátce opékejte. Vsypte nudličky celeru, opékejte další 3 minuty. Přidejte pokrájené dršťky. Vmíchejte bylinky, víno a ocet a chvíli povařte.

Nakonec vlijte passatu a vařte 15 minut. Dochuťte pecorinem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem pane carasau.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Fotografie a recepty jsou z knihy Kuchařka z ostrova.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nedělejte práci za druhé, raději si šetřete síly i pro soukromý život. V těchto dnech se budete těžko smiřovat jen s pouhým postavením zaměstnance. Budete směřovat k vyšším cílům. V…

Nejčtenější články