Recepty z ostrova Sardinie

29. 6. 2015
Ančovičkový salát s kapary
Sardinie, úrodný italský ostrov ve Středozemním moři, si kromě svérázné kultury a starobylého jazyka uchoval i svoje originální recepty. Vydejte se po jeho stopách s Karolinou Konečnou, autorkou inspirativní a krásné Kuchařky z ostrova!

Ančovičkový salát s kapary

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1 citron
  • 6 lžic olivového oleje + na opečení chleba
  • sůl a pepř
  • 4 silnější krajíce rustikálního chleba
  • 1 ledový salát
  • 2 hrsti bazalkových lístků
  • 2 lžíce kaparů v soli
  • 300 g ančoviček v soli
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Citron omyjte, pečlivě osušte a na jemném struhadle nastrouhejte kůru. Tu smíchejte s olivovým olejem, 1 až 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. Dejte stranou. Chleba nakrájejte na kostičky a na pánvi lehce vytřené olejem opečte dozlatova.

Salát natrhejte do mísy,přidejte bazalku a promíchejte se zálivkou. Přisypte kapary (ty nejdřív opláchněte vodou), ančovičky a opečený chleba. Podávejte ozdobené tymiánem.


Hráškové pesto

4 porce - příprava: 15 minut

  • 200 g čerstvě vyloupaného mladého hrášku
  • 1 velká hrst máty a bazalky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 2–3 lžíce strouhaného sýra pecorino
  • 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl a pepř
  • plátky bagety k servírování
  • citronová kůra a výhonky mladého hrášku na ozdobu

Hrášek rozmixujte spolu s mátou, bazalkou, česnekem, pecorinem a olejem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Plátky bagety nasucho ogrilujte, navrch dejte pesto, zakápněte olejem a ozdobte citronovou kůrou a výhonky hrášku.


Sardské hovězí dršťky

4–6 porcí - příprava: 50 minut + vaření drštěk

  • 700 g drštěk
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 celeru
  • 1 velká hrst plocholisté petržele
  • 2 snítky máty
  • 80 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 100 ml rajčatové passaty
  • 4 lžíce strouhaného pecorina
  • sůl a pepř
  • tradiční chléb pane carasau k podávání

Dršťky důkladně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Vložte do vroucí vody a vařte 30 minut. Slijte a postup zopakujte. Znovu slijte, zalijte čistou vodou a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte.

Na rozehřátém oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a papriku a krátce opékejte. Vsypte nudličky celeru, opékejte další 3 minuty. Přidejte pokrájené dršťky. Vmíchejte bylinky, víno a ocet a chvíli povařte.

Nakonec vlijte passatu a vařte 15 minut. Dochuťte pecorinem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem pane carasau.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Fotografie a recepty jsou z knihy Kuchařka z ostrova.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to, že se nyní můžete dostat do situace, na kterou jste si zadělali už minulý týden. Přitom by stačilo málo, abyste se tomu obloukem vyhnuli. Pomůže vám, když se budete orientovat…

Nejčtenější články