Sardinie, úrodný italský ostrov ve Středozemním moři, si kromě svérázné kultury a starobylého jazyka uchoval i svoje originální recepty. Vydejte se po jeho stopách s Karolinou Konečnou, autorkou inspirativní a krásné Kuchařky z ostrova!
Ančovičkový salát s kapary
4 porce - příprava: 25 minut
- 1 citron
- 6 lžic olivového oleje + na opečení chleba
- sůl a pepř
- 4 silnější krajíce rustikálního chleba
- 1 ledový salát
- 2 hrsti bazalkových lístků
- 2 lžíce kaparů v soli
- 300 g ančoviček v soli
- 3 snítky čerstvého tymiánu
Citron omyjte, pečlivě osušte a na jemném struhadle nastrouhejte kůru. Tu smíchejte s olivovým olejem, 1 až 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. Dejte stranou. Chleba nakrájejte na kostičky a na pánvi lehce vytřené olejem opečte dozlatova.
Salát natrhejte do mísy,přidejte bazalku a promíchejte se zálivkou. Přisypte kapary (ty nejdřív opláchněte vodou), ančovičky a opečený chleba. Podávejte ozdobené tymiánem.
Hráškové pesto
4 porce - příprava: 15 minut
- 200 g čerstvě vyloupaného mladého hrášku
- 1 velká hrst máty a bazalky
- 1/2 stroužku česneku
- 2–3 lžíce strouhaného sýra pecorino
- 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- citronová šťáva na dochucení
- sůl a pepř
- plátky bagety k servírování
- citronová kůra a výhonky mladého hrášku na ozdobu
Hrášek rozmixujte spolu s mátou, bazalkou, česnekem, pecorinem a olejem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Plátky bagety nasucho ogrilujte, navrch dejte pesto, zakápněte olejem a ozdobte citronovou kůrou a výhonky hrášku.
Sardské hovězí dršťky
4–6 porcí - příprava: 50 minut + vaření drštěk
- 700 g drštěk
- olivový olej
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1/2 celeru
- 1 velká hrst plocholisté petržele
- 2 snítky máty
- 80 ml bílého vína
- 50 ml bílého vinného octa
- 100 ml rajčatové passaty
- 4 lžíce strouhaného pecorina
- sůl a pepř
- tradiční chléb pane carasau k podávání
Dršťky důkladně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Vložte do vroucí vody a vařte 30 minut. Slijte a postup zopakujte. Znovu slijte, zalijte čistou vodou a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte.
Na rozehřátém oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a papriku a krátce opékejte. Vsypte nudličky celeru, opékejte další 3 minuty. Přidejte pokrájené dršťky. Vmíchejte bylinky, víno a ocet a chvíli povařte.
Nakonec vlijte passatu a vařte 15 minut. Dochuťte pecorinem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem pane carasau.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Fotografie a recepty jsou z knihy Kuchařka z ostrova.