Příjemně štiplavé plody jsou v dezertech hotovým pokladem – krásně se snoubí s drobenkou, piškoty i se sladkou sněhovou čepicí.
Charlotta s lesním ovocem
Tenhle elegantní moučník zvládnete připravit raz dva!
Suroviny (na 4 porce):
400 g rybízu nebo malin
6 plátků želatiny
500 g crème fraîche
100 g cukru
šťáva z 1 citronu
300 ml smetany ke šlehání
asi 150 g dlouhých piškotů
Ke skvělému moučníku patří i skvělá káva. Kam na dobrou kávu? Mrkněte na video:
POSTUP:
Želatinu namočte na chvíli do vody, aby změkla. Pár nejhezčích kousků ovoce dejte stranou, zbytek rozmixujte na omáčku. Crème fraîche ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou. Želatinu vymačkejte a smíchejte s několika lžícemi ovocné omáčky. Zahřejte ji, až se za stálého míchání rozpustí. Přidejte pár lžic krému, a až se hezky spojí, obě hmoty promíchejte. Přidejte ušlehanou smetanu.
Dvě formy (nebo jednu větší) vyložte piškoty, smetanovou hmotu do nich vlijte a dort nechte aspoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Ztuhlý ho vyklopte na talíř, ovažte stužkou a ozdobte zbylými bobulemi rybízu nebo malin.
Ježatý koláč s mandlemi
Můžete ho upéct jak s angreštem, tak s rybízem – podstatná je chuť nakyslého ovoce.
Suroviny (na formu 26 cm) na těsto:
150 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 lžička citronové kůry
150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
75 g mletých mandlí
na obložení:
400 g angreštu
75 g hladké mouky
50 g ovesných vloček
50 g cukru
90 g másla
100 g mandlových třísek
POSTUP:
Do másla vyšlehaného s cukrem doběla přidejte vanilkový cukr, kůru, vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými mandlemi. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a posypejte ho omytým a očištěným angreštem.
Klasikou je rybízový koláč s tvarohem. Recept najdete ZDE.
Rukama zpracujte drobenku z hladké mouky, ovesných vloček, cukru a másla. Nasypejte ji na angrešt, přidejte naštípané mandle a při 180 °C pečte asi 35 minut nebo až špejle zapíchnutá do koláče vyjde po vytažení bez nalepených drobečků.
Angreštový koláč se sněhem
Se sněhovou čepicí není moc práce a vypadá nádherně.
Suroviny (na formu 26 cm) na těsto:
2 vejce
70 g cukru
30 g másla
125 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička kypřicího prášku
na náplň:
300 g angreštu
400 ml mléka
sůl
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 vrchovatá lžíce + 75 g cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink v prášku
POSTUP:
Angrešt zalijte horkou vodou, nechte ho stát 5 minut a pak slijte. Suroviny na těsto smíchejte se 2 lžícemi horké vody. Dejte ho do formy a při 180 °C pečte 15 až 20 minut. Vejce oddělte. Svařte 250 ml mléka, špetku soli, 1 vrchovatou lžíci cukru, vanilkový cukr a máslo.
Kristina Hamplová
14. března 2018
Do zbylého mléka vmíchejte 2 žloutky a pudinkový prášek. Pudinkovou směs vmíchejte do horkého mléka a za stálého míchání uvařte krém. Ten pak nalijte na angrešt vsypaný na korpus. Ze zbývajících bílků a 75 g cukru ušlehejte tuhý sníh a natřete ho na koláč. Pečte ho při 190 °C asi 15 až 20 minut nebo až čepice na špičkách sněhu zezlátne.
TIP: Jako formu můžete použít i mísu s rovnými (ne zakulacenými) stěnami. Pokud chcete mít 100% jistotu, že nic nevyteče, vyložte ji nejprve potravinovou fólií.
Rybíz patří neodmyslitelně do českých zahrádek. Chcete ho pěstovat? Vše o pěstování červeného, černého i bílého rybízu najdete ZDE.