Recepty ze škvarků, jimž neodoláte: Škvarkové pagáčky, pomazánka i koláč s povidly!

Recepty ze škvarků, jimž neodoláte: Škvarkové pagáčky, pomazánka i koláč s povidly!

Škvarky jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně a řada lidí na ně nedá dopustit. Právě teď, v době masopustu, si na nich můžete v souladu s tradicí bez výčitek pochutnat. A zatímco někomu stačí pouze škvarky s chlebem, jiný rád vyzkouší recepty, jako jsou škvarková pomazánka, placky, škvarkový chléb, pagáčky nebo škvarkový koláč s povidly.

Škvarková pomazánka

Suroviny:

200 g škvarků
1 kyselá okurka
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř (čerstvě namletý)

Postup:

Rozemeleme studené škvarky, vejce uvaříme natvrdo, necháme ho zcela zchladnout a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájíme i jarní cibulku a kyselou okurku. Pak vše smícháme s rozemletými škvarky, přidáme majonézu, hořčici a vše podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku dáme vychladit do ledničky a pak podáváme s čerstvým chlebem.

Jak na škvarkovou pomazánku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Škvarkové placky

Suroviny:

sůl
1 vejce
150 ml mléka
0,5 kostky droždí
150 g škvarků
0,5 lžičky cukru krupice
250 g hladké mouky

Postup:

Z třetiny vlažného mléka, cukru, lžíce hladké mouky a droždí si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Hladkou mouku prosejeme na vál, osolíme, přidáme mleté škvarky, vejce a zbytek mléka. Spolu se vzešlým kváskem zpracujeme v kompaktní těsto a necháme vykynout. Na pomoučněném válu tvarujeme placky, které klademe na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí a kmínem a ještě necháme asi 1/4 hodiny kynout. Pečeme při 175 °C asi 15–20 minut.

Pokračování 3 / 5

Škvarkové pagáčky

Suroviny:

500 g hladké mouky
1 balení prášku do pečiva
100 g vepřového sádla
2 vejce
1 lžička soli
250 g škvarků
zakysaná smetana

Postup:

Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme prášek do pečiva, měkké sádlo, vejce, sůl a podle potřeby přidáváme i zakysanou smetanu.

Vypracujeme hladké těsto, které každou půlhodinu čtyřikrát překládáme ze stran do středu, abychom získali pěkné vrstvy. Když těsto překládáme, stále vrch posypáváme škvarky. Tak vzniknou pěkné škvarkové vrstvy.

Po posledním přeložení trošku těsto rozválíme a vykrojíme kolečka, která ukládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v předem předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut.

Pokračování 4 / 5

Škvarkový chléb

Suroviny:

300 ml mléka
1 lžička moučkového cukru
42 g kvasnic
500 g hladké mouky
hrst škvarků
1 lžíce celého kmínu
sůl
voda

Postup:

Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka nebo vody dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím si navážíme hladkou mouku. Přidáme kmín, sůl a přidáme škvarky, nakonec přilijeme vzešlý kvásek.

Smíchané a dobře propracované těsto necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou propracujeme a uplácáme bochánek. Položíme ho na plech a pečeme zhruba 1,5 hodiny při teplotě 180 °C, přičemž chléb potíráme vodou, aby kůrka nebyla tvrdá.

Pokračování 5 / 5

Škvarkový koláč s povidly

Suroviny:

140 g vepřových škvarků
3 lžíce másla
špetka mleté skořice
1 bio vanilkový cukr
200 g moučkového cukru

350–400 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
1 vejce
asi 5 lžic plnotučného mléka
švestková povidla
olej na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy

Postup

Pomeleme škvarky na pastu. Přendáme je do mísy, přidáme máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, oba cukry a 350 g mouky. Prsty propracujeme těsto, můžeme i v robotu, ale pokud pracujeme rukama, můžeme ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by mohly v koláči vylámat zuby.

Až budeme mít tzv. drobenku, přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujeme. Pokud je těsto tekuté, přidáme ještě trošku mouky a znovu propracujeme. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendáme do potravinářského sáčku a dáme na hodinu do ledničky odpočinout.

Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto si rozdělíme na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválíme a přendáme do formy. Vidličkou propícháme těsto. Vrchní část až po okraje pomažeme vrstvou povidel. Z té menší části odebíráme kousky těsta a uválíme v tenčí „hady“. Ty pak skládáme na koláč do tvaru mřížky. Koláč pečeme v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Necháme ho vychladnout na mřížce a pak krájíme.

Doporučujeme

Články odjinud