Škvarková pomazánka
Suroviny:
- 200 g škvarků
- 1 kyselá okurka
- 1 jarní cibulka
- 1 vejce
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup:
Rozemeleme studené škvarky, vejce uvaříme natvrdo, necháme ho zcela zchladnout a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájíme i jarní cibulku a kyselou okurku. Pak vše smícháme s rozemletými škvarky, přidáme majonézu, hořčici a vše podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku dáme vychladit do ledničky a pak podáváme s čerstvým chlebem.
Jak na škvarkovou pomazánku? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Škvarkové placky
Suroviny:
- sůl
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 0,5 kostky droždí
- 150 g škvarků
- 0,5 lžičky cukru krupice
- 250 g hladké mouky
F.O.O.D.
1. listopadu 2021
Postup:
Z třetiny vlažného mléka, cukru, lžíce hladké mouky a droždí si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Hladkou mouku prosejeme na vál, osolíme, přidáme mleté škvarky, vejce a zbytek mléka. Spolu se vzešlým kváskem zpracujeme v kompaktní těsto a necháme vykynout. Na pomoučněném válu tvarujeme placky, které klademe na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí a kmínem a ještě necháme asi 1/4 hodiny kynout. Pečeme při 175 °C asi 15–20 minut.
Pokračování 3 / 5
Škvarkové pagáčky
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 100 g vepřového sádla
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 250 g škvarků
- zakysaná smetana
Postup:
Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme prášek do pečiva, měkké sádlo, vejce, sůl a podle potřeby přidáváme i zakysanou smetanu.
Marta Pušová
15. listopadu 2022
Vypracujeme hladké těsto, které každou půlhodinu čtyřikrát překládáme ze stran do středu, abychom získali pěkné vrstvy. Když těsto překládáme, stále vrch posypáváme škvarky. Tak vzniknou pěkné škvarkové vrstvy.
Po posledním přeložení trošku těsto rozválíme a vykrojíme kolečka, která ukládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v předem předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut.
Pokračování 4 / 5
Škvarkový chléb
Suroviny:
- 300 ml mléka
- 1 lžička moučkového cukru
- 42 g kvasnic
- 500 g hladké mouky
- hrst škvarků
- 1 lžíce celého kmínu
- sůl
- voda
Postup:
Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka nebo vody dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím si navážíme hladkou mouku. Přidáme kmín, sůl a přidáme škvarky, nakonec přilijeme vzešlý kvásek.
Marta Pušová
29. listopadu 2022
Smíchané a dobře propracované těsto necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou propracujeme a uplácáme bochánek. Položíme ho na plech a pečeme zhruba 1,5 hodiny při teplotě 180 °C, přičemž chléb potíráme vodou, aby kůrka nebyla tvrdá.
Pokračování 5 / 5
Škvarkový koláč s povidly
Suroviny:
- 140 g vepřových škvarků
- 3 lžíce másla
- špetka mleté skořice
- 1 bio vanilkový cukr
- 200 g moučkového cukru
- 350–400 g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- asi 5 lžic plnotučného mléka
- švestková povidla
- olej na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Postup
Pomeleme škvarky na pastu. Přendáme je do mísy, přidáme máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, oba cukry a 350 g mouky. Prsty propracujeme těsto, můžeme i v robotu, ale pokud pracujeme rukama, můžeme ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by mohly v koláči vylámat zuby.
Až budeme mít tzv. drobenku, přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujeme. Pokud je těsto tekuté, přidáme ještě trošku mouky a znovu propracujeme. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendáme do potravinářského sáčku a dáme na hodinu do ledničky odpočinout.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto si rozdělíme na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválíme a přendáme do formy. Vidličkou propícháme těsto. Vrchní část až po okraje pomažeme vrstvou povidel. Z té menší části odebíráme kousky těsta a uválíme v tenčí „hady“. Ty pak skládáme na koláč do tvaru mřížky. Koláč pečeme v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Necháme ho vychladnout na mřížce a pak krájíme.
Laura Poláková
21. ledna 2025