Recyklovaná móda: Dejte šatům druhou šanci!

Recyklovaná móda: Dejte šatům druhou šanci!

Ekologie zasáhla i módní průmysl. Běžně najdete na pultech oblečení z konopí, biobavlny, bambusu či lnu. Zajímavým trendem v tomto odvětví je tzv. secondhand fashion, kdy návrháři a designéři používají k výrobě modelů staré kousky a jejich následným přešitím vytvářejí nové, originální kolekce.

Prodloužit oděvům život a zároveň snížit jejich opotřebení lze několika způsoby. Můžeme si je půjčovat, opravovat nebo je nakonec darovat. Půjčování není řešením pro každodenní užívání a také to pro většinu z nás není přijatelná představa.

Je vhodné pro speciální či společenské příležitosti, ale jinak ne. I tak to znamená víceré využití snížení dopadů na životní prostředí. Kvůli rychlým změnám módních trendů si většina našeho šatníku neužije ve společnosti ani jeden celý rok. V minulosti lidé utvářeli své garderoby promyšleně s ohledem na to, kde žijí, v jaké společenské vrstvě se pohybují, a počítali s její výměnou až po mnoha letech nošení. Tomu je navždy odzvoněno. Dnes je s ohledem na cenu lidské práce oprava oděvů ekonomicky nevýhodná.

Naše rychlá, moderní doba soustředěná na materiální potřeby nás nutí zapomínat na šetrnost, k penězům i životnímu prostředí.

Stylový přerod

V České republice i ve světě již existují první výrobci a obchody, které si budují vlastní ekologicky příznivou image na tom, že přešívají či jinak přetvářejí secondhandové oděvy na originální modely. Ekologické materiály nejsou vždy dobře dostupné a stále ještě prodražují výrobu, tak si designéři hledají jinou cestu.

Ta oděv více přiblíží konečnému zákazníkovi. Třeba módní návrhářka Michaela Bakotová se rozhodla v loňském roce použít staré džíny svých zákaznic a udělala z nich úžasnou kolekci. „Nemusela jsem se tak vzdát svých oblíbených kalhot, které jsem už dávno nemohla zapnout, a získala jsem místo nich novou sukni.“

Včerejší noviny, dnešní kecky

Na letošním londýnském fashion weeku podobně zazářil módní návrhář Gary Harvey, kterému se podařilo ze starých levisek nebo nákupních tašek vytvořit nádherné róby. V jeho šatech byste oslnila na kterékoli společenské události a nikdo by nepochyboval o jejich kvalitě či ceně. I ti největší odpůrci recyklace museli uznat, že taková podařená reedice si zaslouží pozornost, nehledě na její ekologický podtext. Dalším zajímavým objevem se určitě stala tchajwanská designérka Colin Lin. Ta hledala způsob, jak konkurovat stále většímu počtu firem vyrábějících obuv, a nakonec se rozhodla zkusit jako materiál staré noviny.

Módní trendy jsou naštěstí vrtkavé, a tak stačilo okouzlit několik módních guru a hit byl na světě. Prodala více než 4000 párů a už pracuje na nových variantách i materiálech, které by jí i recyklaci udržely pozornost náročných klientů. Německá značka Bless díky svým přešívaným modelům zase zahájila spolupráci se světovým výrobcem textilu, značkou Oxbow. Ta využila tohoto výstřelku k oslovení zákazníků z řad mladší generace, která prahne po jakékoli výstřednosti či odlišnosti.

U našich sousedů tvoří z nechtěných textilií svěží módu třeba bratislavská značka Fashion Recykling Club (www.bratislavarecycled. blogspot.com). Trička ze starých kolekcí se zase nebojí svým vždy aktuálním logem mojemoje potisknout Studio Najbrt. Cestou šik recyklace se vydává i spousta mladých designérů, ať už se to týká oděvů, nebo šperků, stačí se podívat třeba na stránky www.fler.cz



Design z kamionu

Materiál na tašky Freitag pochází z plachet kamionů, starých bezpečnostních pásů, vyřazených pneumatik nebo prasklých airbagů. www.freitag.ch



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu MyLife.„


ČTĚTE TAKÉ:

Paříž: Mekka módy!

Doporučujeme

Články odjinud