Redakční tipy na víkend: Festival sebepoznání, gastroslavnosti i otevírání Mácháče | Foto: iStock

Foto: iStock

Redakční tipy na víkend: Festival sebepoznání, gastroslavnosti i otevírání Mácháče

Je libo otevřít Máchovo jezero, dát si husí játra na gastronomickém festivalu anebo věnovat víkend jen svému nitru na seberozvojovém festivalu? Kam můžete vyrazit o víkendu?

Otevírání Máchova jezera

Tradiční otevírání „Mácháče“ je příjemnou odpolední akcí pro celou rodinu. Stánků s občerstvením a lákadly všeho druhu bude i tento rok opět bezpočet, o dobrou náladu se postarají kapely Optimik a Perutě Milana Peroutky. Děti se zabaví na námořnické dětské show, ve výletním vláčku, nafukovacím hradě a na dalších atrakcích. Klid pak můžete najít na procházce kolem jezera, kde vede několik turistických značených cest, anebo na jedné z vyhlídkových lodí, které nabídnou výlet po jezeře.

Termín: 20. 5. 2023 od 13:00 do 18:00 hod.

Info: www.doksy.com/otvirani-machova-jezera/a-2614

Pokračování 2 / 5

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové

Magdalena Dobromila Rettigová byla nejen skvělá kuchařka, kuchařská inovátorka a autorka slavné Domácí kuchařky, ale i národní buditelka, básnířka a spisovatelka. A právě k poctě úžasné paní Magdaleny se každoročně v Litomyšli, kde velkou část života žila, konají slavnosti dobrého jídla a kvalitní gastronomie. Jsou libo husí jatérka, šťavnaté speciality z grilu, lehké míchané drinky, báječná domácí zmrzlina, bramborové placky z pece, francouzské makronky, sladké či slané palačinky, bramborové spirálky, plněné slovenské pirohy a řada dalších dobrot? Pak neváhejte a přijeďte do krásné Litomyšle, o níž se zmiňuje už Kosmova kronika! A pokud rádi vaříte, můžete se přihlásit do soutěže týmů o nejlepší kotlíkový guláš, nejbáječnější svíčkovou či bábovku. Podrobnosti o registraci najdete na stránkách pořadatele. Chybět nebudou ani slavné osobnosti, barmanská či cooking show, doprovodný kulturní program i program pro děti.

Termín: 20. 5 až 21. 5. 2023

Info: www.gastroslavnosti.cz/

Pokračování 3 / 5

Cirkus Base – všechny podoby nového cirkusu

Nový cirkus propojuje tradiční cirkusové umění s tancem, baletem, akrobacií, hudbou, divadlem, výtvarným uměním i filmem. V novém cirkusu nepotkáte ztrápeného medvěda na kole, depresivního slona ani rezignovaného tygra proskakujícího hořícím kruhem. Místo zvířat vás uhranou lidé – umělci, kteří umějí neuvěřitelné kousky. Cirkus Base je v tomto smyslu unikátním projektem prezentujícím nový cirkus přímo pod širým nebem. Cirkus Base je cirkusová vesnička, základna, kde můžete být jak pasivními, tak aktivními pozorovateli cirkusového umění. Zhlédnout i osahat si budete moci kupříkladu žonglování, parkour, akrobacii, provazochodectví a další cirkusová umění. Program je neuvěřitelně pestrý, představení střídají workshopy, nudit se určitě nebudete.

Termín: 21. 5. až 2. 6. 2023

Info: www.cirkusbase.cz/program-praha/

Pokračování 4 / 5

Seberozvojový festival – od ájurvédy po kakaový rituál

Objevse jaro 2023 je třídenní festival zaměřený na sebepoznání, seberozvoj, sebepřijetí i sebelásku – jednoduše na osobní klid, rovnováhu, vyrovnanost a štěstí. Organizátoři festivalu o svém projektu uvádějí: „Naší vizí je nabídnout možnost si za asistence průvodce zažít, osvojit nové zkušenosti a techniky pro poznání sebe sama a zjistit, jak si zkvalitnit život. Chceme tak rozšířit povědomí o soběstačnosti v péči o své tělo, duši a mysl.“ Na programu je řada přednášek, workshopů i lekcí cvičení. Vyzkoušet si budete moci Chi-Kung, zvukoterapii, motýlí tanec, naučíte se rozličné dechové techniky, vyslechnete přednášky o celostním přístupu k medicíně, dozvíte se, jak láskyplně opečovávat své nitro a přírodními prostředky i tělo. Podrobnosti najdete v programu festivalu

Termín: 19. 5. až 21. 5. 2023

Info: www.objevse.cz/

Pokračování 5 / 5

Pouť Českého Anděla na Říp

Pouť Českého Anděla je jednou z tradičních akcí Spolku Cesta Česka, tentokrát s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“. Pouť Českého Anděla je svým způsobem výjimečná, neboť propojuje tradiční poutní veselí se skutečnou úctou k naší zemi, symbolům i předkům, a navazuje tak na starou tradici poutnictví. Účastníky poutě pak čeká pět poutních kilometrů a sedm zastavení u významných míst na úpatí i vrcholku mýty opředeného Řípu. Samozřejmostí je pak bohatý doprovodný program pro celou rodinu, koncert multižánrového vokálního kvarteta Bohemia Voice, divadla a řemeslné dílničky pro děti i dospělé, ukázky kynologie i řada stánků s občerstvením. Těšit se můžete na ručně praženou kávu, domácí zmrzlinu, steaky ze zvěřiny od místních myslivců, výběr piv z Podřipského rodinného minipivovaru a další dobroty.

Termín: 20. 5. 2023 od 10 hod.

Info: www.cestaceska.cz/cs/pout-ceskeho-andela/7-rocnik-20-5-2023.html

Doporučujeme

Články odjinud