Redakční tipy na víkend: Řecká sobota na hradě i návštěva tajného vojenského krytu  | Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Redakční tipy na víkend: Řecká sobota na hradě i návštěva tajného vojenského krytu

Milujete Řecko? Tak šup do Brna na tradiční řeckou sobotu. Na asijskou kulturu a speciality zase láká pražská tržnice. Tajemno i chlad studené války zažijete při návštěvě unikátního protiatomového krytu.

Řecká sobota na brněnském hradě Veveří

Milujete Řecko, řeckou kulturu, hudbu i kuchyni? Tak zajeďte tento víkend do Brna, kde se uskuteční 11. ročník Řecké soboty na hradě Veveří! Nejstarší hradní areál v České republice roztančí originální hudební těleso Quaraba, český kytarista a zpěvák řeckého původu Jannis Moras, taneční soubor Lycea Řekyň ČR, taneční soubor Řecké obce Brno Prometheus a další. V případě zájmu si pak budete moci řecké tance dokonce vyzkoušet! Na slavnosti samozřejmě nebudou chybět ani stánky s řeckými specialitami a dobrým pitím.

Termín: 27. 5. 2023 od 10:00 do 22:00 hod.

Info: www.hrad-veveri.cz/cs/akce/9358-recka-sobota-na-hrade-veveri

Tipy na červnové výlety. Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Authentic Asia Festival v holešovické tržnici

Vábí vás rozmanitost Asie, ale nikdy jste ji nenavštívili, neochutnali, neočichali a neohmatali? Na Authentic Asia Festivalu budete mít příležitost to alespoň částečně napravit. Na ploše o rozloze více než 3 000 m2 můžete cestovat mezi jednotlivými asijskými státy a ochutnávat to nejlepší z národních kuchyní Vietnamu, Indonésie, Thajska, Číny, Japonska, Koreje a dalších zemí. Festival se samozřejmě nezaměřuje jen na báječné asijské pokrmy, ale i na tradiční tance, hudbu a divadlo! Od všeho můžete „okusit“ kousek, a to i díky mnoha prodejním stánkům s rozličným tradičním zbožím od keramiky přes šperky po textil.

Termín: 26. 5. 2023 – 28. 5. 2023

Info: www.authenticasia.cz/

Pokračování 3 / 5

Nymburské historické slavnosti

Tuto sobotu se v nymburském parku Pod Hradbami ocitnete v období konce husitských válek. Zažijete zde příjezd římského císaře a českého krále Zikmunda Lucemburského, budete diváky rytířského turnaje i šermířských šarvátek a také si prohlédnete husitský vojenský tábor. Chybět nebude ani středověká hudba, dobové tance, historické tržiště i bohatý program pro celou rodinu. Co si třeba zastřílet z kuše, vyzkoušet ražbu mincí, prohlédnout katovnu či výstavu historických zbraní? Nudit se jistě nebudete!

Termín: 27.  5. 2023 od 13 do 18:00 hod.

Info: www.nkc-nymburk.cz/index.php?zobraz=kalendarium-detail&det=2030&sekce=4&a=0

Pokračování 4 / 5

Otevřený protiatomový kryt v hotelu Jalta v srdci Prahy

Protiatomový kryt v druhém suterénu hotelu Jalta je unikátní stavbou! Hotel byl vybudován na Václavském náměstí na místě, kde byl na konci druhé světové války vybombardovaný dům. Na přání prezidenta Antonína Zápotockého se stavělo ve velkolepém stylu tzv. Stalinova baroka. Dlouhá léta byl kryt, který pojme až 150 osob, v naprostém utajení před veřejností i personálem hotelu! V krytu byla vybudována i nemocnice, velkokapacitní nádrž na vodu a další speciální zařízení. Od roku 2013 je zde Muzeum studené války, www.muzeum-studene-valky.cz/o-nas/. Tuto neděli se v krytu uskuteční komentované prohlídky.

Termín: 28. květen 2023 od 10:30 do 11:30 a od 14:00 do 15:00 hod.

Info: www.kudyznudy.cz/akce/zidovske-mesto-a-jeho-synagogy?datum=2023-05-28

Pokračování 5 / 5

Staročeské řemeslnické trhy v Turnově

150 řemeslníků, ukázky řemesel, ale i koncerty a divadelní představení na dvou pódiích – to vše si lze vychutnat na 26. ročníku Staročeských řemeslnických trhů v Turnově. Nakoupit i zhlédnout můžete umění sklářů, hrnčířů, brašnářů, košíkářů, kovářů, řezbářů, nožířů, svíčkařů i řady dalších tradičních řemeslníků. Chybět pochopitelně nebude ani občerstvení všeho druhu, vůní i chutí. Podrobný program najdete na stránkách pořadatele, kterým je Spolek přátel Muzea Českého ráje v Turnově a Muzeum Českého ráje v Turnově, které stojí rozhodně za návštěvu!

Termín: 27. 5 a 28. 5. 2023

Info: www.muzeum-turnov.cz/akce/staroceske-remeslnicke-trhy-turnov-2023/

Doporučujeme

Články odjinud