Ředitel pro výzkum rakoviny varuje: "Pozor na mobilní telefony!

Ředitel pro výzkum rakoviny varuje: "Pozor na mobilní telefony!

Ronald B. Herberman, ředitel prominentního výzkumného ústavu rakoviny v Pittsburghu, vydal tuto středu (23. 7.)bezprecedentní varování pro své kolegy a zaměstnance: "Omezte používání mobilních telefonů kvůli možnému riziku rakoviny."

Toto varování z úst renomovaného odborníka na rakovinu je v rozporu s řadou studií, které nezjistily žádnou spojitost mezi rakovinou a používáním mobilního telefonu, včetně dosavadních zjištění amerického státního úřadu potravin a léků.

Herberman si však stojí za svým. Své varování prý zakládá na prvních, dosud ještě nepublikovaných faktech. Říká, že trvá moc dlouho získat vědou potvrzené odpovědi a věří, že lidé by již nyní měli reagovat, zejména pokud se jedná o děti.

"Skutečně mě nejvíce trápí to, že stále čekáme na nějaký rozhodující výzkum, ale radši bychom měli udělat vše proto, abychom měli jistotu, že budeme v pořádku, než později litovat," řekl Herberman. Přestože dosud žádná z akademických institucí zabývajících se výzkumem rakoviny nevydala tak varovný signál ve vztahu k používání mobilů, je jisté, že Herbermanovo varování způsobí obavy u mnoha uživatelů mobilních telefonů, zejména u rodičů.

Ve zprávě, kterou ve středu zaslal třem tisícům svých kolegů a zaměstnancům institutu, říká, že by děti měly mobilní telefony používat opravdu jen v nutných případech, protože jejich mozek se stále vyvíjí. Dospělí by měli mít telefon při hovoru co nejdále od hlavy a raději hovořit přes hlasitý reproduktor nebo používat sadu handsfree, uvádí. Dokonce varuje před používáním mobilních telefonů na veřejných místech - například v městské hromadné dopravě - protože tím vystavujeme ostatní elektromagnetickému působení mobilu.

Problém, který trápí řadu vědců zatím bez společného konsenzu, je elektromagnetická radiace. A zvláště její možné vlivy na děti. Ale rozhodně nejde klíčovétéma na lékařských konferencích specialistů na výzkum mozku.

V roce 2008 publikovala Univerzita v Utahu na toto téma 9 studií, vycházejících z výsledků zkoumání tisíců pacientů s mozkovým tumorem. Právě z nich Herberman citoval. Studie došly k závěru, že: "nebylo prokázáno žádné zvýšené riziko mozkového nádoru u uživatelů mobilních telefonů. Potenciální zvýšené riziko mozkového nádoru po dlouhodobém používání mobilního telefonu stále čeká na potvrzení budoucími výzkumy." Herberman však kontruje: "Přestože jsou důkazy stále kontroverzní, jsem přesvědčen, že existuje dostatek podpůrných dat pro vydání varování a doporučení pro takováto předběžná opatření ve vztahu k používání mobilních telefonů."

Jeho názor podporuje i ředitelka univerzitního centra pro environmentální onkologii Devra Lee Davis. "Otázka zní takto: chcete se svým mozkem hrát ruskou ruletu?" říká a svůj mobilní telefon používá zásadně s handsfree sadou. "Já nevím, zda jsou mobilní telefony nebezpečné, ale taky nemám jistotu, že jsou bezpečné."

Doporučujeme

Články odjinud