Řekněte si o vyšší post

Řekněte si o vyšší post

Povýšení a s ním spojený větší plat a případné firemní benefity vám nespadnou do klína jen tak. Chcete zrychlit svůj postup v kariérním žebříčku? Pak se připravte na to, že si o některé věci budete muset zkrátka a dobře říct, říká personalistka Iveta Sigmundová.

„Sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě,“ učili nás rodiče a prarodiče. Na umění počkat si není nic špatného, nesmí to být ale čekání nekonečné, protkané jednou zmeškanou příležitostí za druhou. A tak pokud právě máte pocit, že jste se naseděli v koutě už dost a byla by namístě nějaká změna, ať už v životě osobním, nebo pracovním, začněte ji realizovat. Když lidé mluví o změnách v profesním životě, často mají na mysli povýšení. Nedostává se vám ho? Pak je nejlepší se o něj přihlásit. Jen málokdo má v dnešní zrychlené době takové štěstí, že za ním přijde šéf s nabídkou postupu. Většinou musíme na své kvality přímo nebo nepřímo upozornit sami. Jenže jak na to?

Máte-li pocit, že svou současnou pozici máte „v malíčku“, a cítíte, že z hlediska motivace potřebujete buď nové výzvy, nebo zcela novou příležitost, jednou z cest může být právě profesní postup. Pozor však na důležitý fakt: ne každý je na vyšší pozici a v nové roli stejně dobrý jako na té původní. Postup o příčku nahoru je hezký, opětovný sešup dolů je ale nehezký zážitek. Jste-li však přesvědčeni o tom, že vyšší nároky, větší množství úkolů a s nimi spojenou zodpovědnost zvládnete, je třeba pro svůj požadavek vystihnout správnou dobu, a zejména dobré rozpoložení šéfa. Ideální načasování pro žádost o povýšení je doba, kdy se vám něco podařilo. Zvládli jste důležitý projekt, náročný úkol, získali jste zajímavou zakázku? Pak držíte v rukou silné eso, navíc šéf má váš úspěch stále v paměti.

S touto dobrou kartou však musíte vyrukovat ve vhodnou dobu. Tedy určitě ne po poradě, kde se řešily jen nepříjemné záležitosti. Ideální je vystihnout dobu, kdy je šéf v dobré pohodě a náladě. Z hlediska dnů v týdnu se tyto záležitosti nedoporučují řešit v závěru týdne, kdy je většina lidí unavených, těší se na víkend a v hlavě mají většinou jiné myšlenky než řešení pracovních záležitostí. Správná doba je tedy na počátku týdne, v pondělí nebo v úterý, časově konkrétně mezi 10. a 11. hodinou, kdy je člověk nejvíc aktivní. V této době je na vás totiž vidět nejen chuť a náboj, ale také energie a invence a věřte nevěřte, vaše žádost o povýšení přednesená v tuto dobu bude vypadat úplně jinak, než kdybyste totéž udělali ve čtyři nebo pět hodin odpoledne, kdy už jste navíc vyčerpaní a unavení i z toho, jak si svoji „řeč“ celý den přehráváte v hlavě, případně „nanečisto“ cvičíte na toaletě… Svého šéfa požádejte o schůzku předem a informujte ho, že byste rádi projednali vaše pracovní možnosti, případně motivaci k práci.

A jakou variantu žádosti zvolit? Záleží na firemní kultuře, zda je lepší požádat o setkání e-mailem, nebo ústně, osobně se kloním spíš k ústnímu požadavku. Pak už nezbývá než si v hlavě utřídit myšlenky, dát dohromady argumenty a vydat se na schůzku. Rozhovor se šéfem byste měli začít mile, přátelsky, upozornit na své současné povinnosti a s nimi spojené výsledky. Každý šéf má nejraději samostatné a pracovité podřízené, kteří jsou schopni vzít na sebe vyšší míru odpovědnosti. Plynule pak můžete navázat hovorem o vašich profesních představách v budoucnosti, a tedy požadavkem na postup, který bude pochopitelně podepřen správnými argumenty - jaký přínos tímto postupem můžete přinést oddělení, co taková změna bude znamenat pro vás, co případně pro něj.

Poté už jde jen o to, zda organizační řád firmy povýšení umožňuje. Pokud ne, je možné domluvit se na změně pracovní náplně, která nemusí být automaticky na vyšší úrovni, ale třeba vám prospěje. Možností je spousta, záleží na firmě, proto určitě stojí za to, je s vedením probrat. Není-li v rámci firmy možnost přímého profesního postupu, mohou se najít jiné cesty: ať jde o práci v jiné divizi, v jiné pobočce, případně - pokud nenajdete žádnou možnost postupu -si alespoň můžete vytvořit představu o své budoucnosti ve firmě. Budete chtít dál pracovat ve společnosti, kde se nemáte kam rozvíjet?

Dobře motivovaný zaměstnanec odvede mnohem více práce než otrávený a demotivovaný pracovník, který si jen stěžuje, že ho nikdo nechápe a nikdo nedokáže ohodnotit jeho kvality. Váš šéf to dobře ví, takže teď už zbývá jen sebrat odvahu se s ním sejít!

ČTĚTE TAKÉ:
Vendula Svobodová zhubla a cestuje vlakem

ČTĚTE TAKÉ:
Petra Faltýnová a Leoš Mareš nafotili sexy fotky

Doporučujeme

Články odjinud