Řekněte sýr: Vyrobte si domácí sýr ve své kuchyni!

14. 7. 2016
Řekněte sýr: Vyrobte si domácí sýr ve své kuchyni!
Srdíčka milovníků sýra jistě zaplesají. Vyrobit si tuto mléčnou pochoutku doma totiž vůbec není tak složité, jak by se mohlo zdát! Zkuste to a použijte sýr do našich receptů! Nebudete litovat.

Bochánek sýra s bylinkami

4 porce příprava: 50 minut + odležení

1 l nehomogenizovaného plnotučného mléka (nejlépe bio), 250 ml smetany, 250 g zakysané smetany, 4 lžíce jablečného nebo vinného octa, 1 lžička soli, čerstvé bylinky

Mléko smíchejte se smetanou a vlijte do kastrolu. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Pak přiveďte téměř k varu. Teplotu snižte, aby se směs přestala vařit. Vlijte ocet a na středním plameni zahřívejte při teplotě asi 80 °C přibližně 1 minutu, až se tekutina začne srážet. Sundejte z ohně. Udržujte teplé, nejlépe ve vodní lázni, a nechte asi 40 minut odstát. Vysráženou směs osolte a opatrně přeceďte přes cedník vyložený mušelínem. Pak sraženou hmotu zabalte do gázy a vymačkejte zbylou tekutinu. V sítu nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Druhý den sýr posypte směsí posekaných bylinek nebo kořením. V bylinkách můžete nechat v chladu ještě odležet nebo rovnou servírovat.

Široké nudle s petrželovým pestem

4 porce příprava: 45 minut

200 g čerstvého sýra, citronová šťáva a kůra, 400 g čerstvých nudlí, 1 svazkek petržele, 60 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, strouhaný parmazán, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Čerstvý sýr posypte asi lžičkou nastrouhané citronové kůry a pokapejte lžičkou citronové šťávy. Nechte ho krátce při pokojové teplotě marinovat. Do vroucí osolené vody vsypte těstoviny a vařte je 10 až 12 minut, na skus. Mezitím rozmixujte petržel s 50 ml oleje. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte zbylý olej a krátce v něm opečte plátky česneku, jen dorůžova. Pak do pánve vložte vařené těstoviny a promíchejte je s olejem. Přidejte petrželové pesto, rozdrobený čerstvý sýr i se šťávou, ve které jste ho marinovali. Při servírování posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

Plátky chleba s paprikovou salsou

4 porce příprava: 35 minut

2 červené papriky, 1 lžíce vinného octa, 2 lžičky přírodního cukru, 50 g mletých mandlí, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 plátky bílého chleba, 200 g čerstvého sýra, snítka kopru, 4 stonky červené bazalky

Papriky rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je při 220 °C, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Upečené papriky dejte do misky, zakryjte fólií a nechte 5 minut zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníků. Očištěné pečené papriky vložte do mixéru. Přidejte vinný ocet, cukr, mandle, lžíci olivového oleje a špetku soli. Vše společně rozmixujte. Krajíce chleba lehce potřete zbylým olejem a opečte je v toasteru nebo v troubě pod grilem. Opečené krajíce pokryjte čerstvým sýrem. Navrch dejte lžičku paprikové salsy a posypte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Na rodinný životní styl vás moc neužije, ale tento víkend to bude jinak. Moc dobře víte, že si nemůžete dělat, co se vám zlíbí. Navštivte letní divadelní představení, zajděte s dětmi do…