Renovace: Natíráme dřevo | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Renovace: Natíráme dřevo

Chtěli byste obnovit zašlou krásu nábytku, terasy, plotu nebo jiného zahradního prvku ze dřeva? Stačí je zbrousit, znovu natřít a všechno bude vypadat jako nové.

Pokud třeba nábytek či terasa ze dřeva stále dobře slouží, stačí je jen renovovat. Zjistěte si předpověď počasí na nejbližší víkend, a když bude slunečno, optimálně kolem 20 °C či lehce nad, a bouřky nebo přeháňky v nedohlednu, pusťte se do práce.

STARÉ NÁTĚRY MUSEJÍ PRYČ

Podle počtu původních vrstev, použitého materiálu a také velikosti plochy si vyberte, zda se starých nátěrů zbavíte mechanicky (brusné papíry, případně drátěný kartáč, brusky), tepelným rozkladem (dříve se hodně používaly opalovací lampy, dnes se více sází na horkovzdušné pistole, které naruší soudržnost nátěru, následně se ho zbavíte třeba špachtlí) nebo chemicky (speciální přípravky naleptají starý nátěr, který pak lze odstranit špachtlí). Ovšem s likvidací starých nátěrů pomůže třeba i aku vrtačka se speciálním nástavcem na brusné papíry či lamelovým brusným nástavcem na dřevo.

Až budete mít hotovo, podle potřeby vyplňte prohlubinky nebo odštíplá místečka tmelem, po zaschnutí místo opravy znovu přebruste. Nakonec dřevo očistěte a můžete se pustit do natírání.

Klepněte pro větší obrázek

NEJPRVE ŘEŠTE IMPREGNACI

Dřevo je porézní materiál, proto je nutné ho před základním, respektive krycím nátěrem napustit neboli impregnovat. „Impregnační nátěry tedy budou představovat první vrstvu a jejich prvotním úkolem je ochrana proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu. Navíc také eliminují nasákavost materiálu, takže následné nátěry se do dřeva tolik nevpíjejí. Při aplikaci můžete zvolit buď namáčení (v případě menších předmětů), či natírání štětcem nebo válečkem, případně nástřik stříkací pistolí. Nezapomeňte, že mezi impregnací a samotným nátěrem je nutné nechat materiál důkladně proschnout,“ uvádí Ladislav Budín z hobbymarketu OBI.

ČÍM BUDETE NATÍRAT

Přípravků je spousta, záleží, z jakého úhlu je budete posuzovat. Barvy například můžeme dělit na vodou ředitelné a syntetické, které se ředí chemickými přípravky. Nicméně naředění přichází až v okamžiku, kdy budete chtít barvu nanášet stříkací pistolí. V ostatních případech stačí barvu před použitím protřepat a zamíchat.

Z pohledu kryvosti potom rozlišujeme bezbarvé lazury (tenkovrstvé či silnovrstvé, jež zanechávají film) a barevné laky. Podle potřeby se pak nátěry zpravidla realizují v jedné či dvou vrstvách.

CHCETE UŠETŘIT ČAS?

Kromě klasických nátěrů se prodávají také speciální barvy „dva v jednom“. Je to jednoduché – s nimi stačí třeba dřevěnou terasu jednou přetřít a budete mít hotovo stejně dobře, jako kdybyste ji natřeli běžným přípravkem dvakrát; najednou totiž získáte základní i vrchní nátěr. Ale ani v tomto případě se nevyhnete předchozímu použití impregnace, zejména jde-li o nové dřevo.


VYBÍRÁME ŠTĚTCE

Podle odborníka se běžně nabízejí štětce se štětinami přírodními, umělými nebo s oběma najednou. „Štětce s přírodními štětinami lze použít pro jakékoli barvy. Většinou se jedná o štětiny z prasat, které jsou odolné i vůči chemickým rozpouštědlům a syntetickým barvám. Naopak štětce s umělými štětinami jsou vhodné k použití jen u vodou ředitelných barev. Syntetické barvy či odstraňovače starých nátěrů by je mohly poškodit,“ říká Ladislav Budín.


NÁKUP DŘEVĚNÝCH DÍLCŮ

Plánujete například stavbu dřevěné terasy? Pak si v obchodech vybírejte nejen velikost prken a typ dřeviny, ale také si ověřte, zda jsou či nejsou impregnované. Když si položíte obě prkna k sobě pro porovnání, snadno je rozlišíte – impregnovaná jsou ve srovnání s těmi neošetřenými tmavší.

A když se setkáte s pojmem termo prkna, pak vězte, že ta jsou předem tepelně upravená (dřevo je po delší dobu, například 24 hodin, vystavené působení tepla až do 200 °C). Díky tomu budou ještě lépe odolávat například plísni i škůdcům a rovněž se spolehněte na větší tvarovou stálost.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud