Retro recepty se vrací. Kuře s broskví na moderní způsob

19. 3. 2021
Klasika z devadesátých let se vrací! Alespoň do kuchyně ke Koko, kde ho připraví v moderní verzi pro 21. století. Nesmí chybět kvalitní suroviny a příloha v podobě amerických brambor. Už teď se vám sbíhají sliny? Uvařte si podle video receptu, který najdete v úvodu článku.

Ingredience na 2 porce 

·         2 větší prsa z kukuřičného kuřete z volného chovu

·         100 g mozzarelly

·         12 lístků čerstvé bazalky

·         2 lžičky koření pěti vůní (nebo použijte směs typu RUB)

·         4 půlky nakládaných broskví

·         2 lžíce olivového oleje

·         2 lžíce másla

·         sůl

·         růžový pepř k servírování

Na sós:

·         3–4 lžíce balzamika

·         80 ml sirupu z broskví

·         100 ml nesoleného kuřecího vývaru

·         30 g studeného másla

·         pár kapek citronové šťávy

·         sůl

Postup

Z kvalitních kuřecích prsou odřízněte plandavé části (nevyhazujte, použijeme je), řízněte zhruba v dolní třetině a vytvořte kapsu. Odkrojte si mozzarellu, odstřihněte lístky bazalky, vložte dovnitř a zašpuntujte masovými odkrojky. Prsa osolte, opepřete, okořeňte dle chuti (třeba kořením pěti vůní). Rozpůlené nakládané broskve horizontálně přeřízněte.

Na pánvi rozehřejte olivový olej s trochou másla. Vložte prsíčka a pozvolna je smažte 2–3 minuty po každé straně. Na chvilku k nim dejte nahřát i broskve, ať pustí chuť. Maso přendejte na zapékací mísu vyloženou pečicím papírem. Obložte broskvemi a zahrňte dostatkem mozzarelly. Pečte na 160 °C asi 12–16 minut (opravdu velká, třeba čtvrtkilová prsíčka nechte v troubě raději dvacet minut, ať máte jistotu, že budou uvnitř už správně propečená, ale stále šťavnatá a s rozteklou mozzarellou uprostřed).

A teď přichází čas na sós. Do použité pánve (případně z ní odstraňte sýrové přípečky), přilijte trochu balzamika a nechte ho zredukovat. Přidejte sirup z broskví a nesolený kuřecí vývar. Dále redukujte na třetinu původního objemu. Vypněte plotýnku a vmíchejte kostičky studeného másla pro lesk a šmrnc. Ochutnejte, dosolte, případně také přidejte citron v případě, že je omáčka kvůli sirupu příliš sladká. Omáčku udržujte teplou, ale už ji nevařte, máslo by se oddělilo. Ideálně maso pečte společně s americkými bramborami jako přílohou, recept na americké brambory najdete zde: 

Mezitím už bude v troubě hotovo, maso ovšem nechte ještě 2–3 minuty odpočinout. V mezičase si stihnete nakrájet broskve na kostičky a nasekat bazalku.

Podívejte se na video v úvodu článku, kde celý postup najdete.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Venuše není v příjemném sextilu s vaším znamením, kvůli tomu jste hodně rozhazovační a nechcete vidět reálný stav svého bankovního konta. Naopak v práci se vám daří a nebojíte se chytnout…

Nejčtenější články

Doporučujeme