Retrospektivní výstava Jana Kaplického – Vlastní cestou

Retrospektivní výstava Jana Kaplického – Vlastní cestou

Výstava JAN KAPLICKÝ – VLASTNÍ CESTOU v Centru současného umění DOX v Praze mapuje život a dílo českého architekta Jana Kaplického, který strávil většinu svého profesního života ve Velké Británii.



Jak svědčí jméno Future Systems, které si Kaplický zvolil pro své studio, budoucnost byla pro jeho tvorbu ústředním tématem i v době, kdy to přestalo být populární. Koncept výstavy je pojat jako cesta časem, kdy divák má možnost sledovat na konkrétních instalacích vývoj práce Jana Kaplického i jeho nevšední životní příběh.

Na ploše více než 700 m2 je vytvořen monumentální prostorový labyrint nesoucí stovky metrů grafických instalací dokumentující většinu projektů Jana Kaplického a jeho studia FUTURE SYSTEMS. Vystaveno je rovněž 60 architektonických a vývojových modelů na stolech speciálně navržených pro tuto výstavu. Měřítko modelů začíná od malých designérských návrhů (například šperky ve velikosti 10cm) až po architekturu mrakodrapů (velikost modelu až 1.5m).

Součástí expozice jsou také projekce představující Kaplického přednáškovou činnost, návrhy módy a zásadní inspirační zdroje jeho tvorby. Celková koncepce výstavy je založena na využití pro Kaplického typických tvarových a barevných schémat. Organické tvary, barevný gradient vnitřní fasády a podlahové krytiny evokují komplexní prostředí Kaplického vizuálního světa.

Výstava vznikla pod vedením architektky Evy Jiřičné ve spolupráci s Centrem současného umění DOX, Eliškou Fuchsovou Kaplický, AI DESIGN, LN DESIGN a ALBA DESIGN PRESS.

NÁZEV VÝSTAVY: JAN KAPLICKÝ – VLASTNÍ CESTOU
MÍSTO KONÁNÍ: Centrum současného umění DOX, Praha
DOBA TRVÁNÍ: 16. 4. – 2. 8. 2010

Doporučujeme

Články odjinud