Rizika plastické chirurgie

Rizika plastické chirurgie

Svěřit se do rukou plastického chirurga dnes již není doménou jen celebrit nebo bohatých lidí. Drobné, nebo i ty větší zákroky si může dopřát téměř každý.

Pokud si našetříte, nebo si odpustíte rodinnou dovolenou u moře, můžetete si nechat upravit nos nebo vymodelovat větší prsa.

Estetická chirurgie ale není jen o tom, že se probudíte nová a krásná. Každý chirurgický zákrok může přinést kromě zmíněných pozitivních výsledků také komplikace.

Jaké problémy mohou nastat a jaká jsou rizika plastické chirurgie, na to jsme se zeptali MUDr. Svatopluka Svobody, plastického chirurga z Alfa centra lékařské kosmetiky.

Velká většina našich pacientů – možná spíše pacientek, vždyť ženy nad muži jako zájemkyně o plastickou chirurgii výrazně převažují – vlastně ani moc nechce slyšet o tom, že i takové operační výkony, jako jsou operace estetické chirurgie, mají svá rizika.

Ale opravdu mají, i když se každý plastický chirurg samozřejmě snaží, aby právě u něj k žádným komplikacím nedocházelo. Jenže – jak praví staré chirurgické přísloví – chirurg, který tvrdí, že nemá žádné komplikace, tak buď lže, nebo neoperuje.

Ono totiž v medicíně nikdy nic není naprosto jisté, a tak vám žádný soudný plastický chirurg nikdy nemůže na nic dát stoprocentní záruku. I drobná operace v místním znecitlivění může být zčista jasna náhle zkomplikována třeba alergickou reakcí pacienta na lokální anestetika a i při sebepečlivěji vedené celkové narkóze může pacient nečekaně zareagovat třeba náhlým poklesem krevního tlaku či zhoršenou srdeční činností.

Žádný chirurg nikdy nemůže vyloučit třeba zvýšené krvácení při operaci či dokonce v pooperačním období. Možných komplikací při každém chirurgickém výkonu je celá řada, ale zkušený chirurg a dobrý anesteziolog se s nimi samozřejmě dokáží vyrovnat a zvládnout je bez problémů.

Ale dobrý výsledek operace opravdu nikdy nemůže být bezpodmínečně zaručen. Každý člověk je jiný, každý z nás reaguje na operační zásah jiným způsobem a každý se hojí trochu jinak. Hojení tkání je velmi komplikovaný a složitý proces a výsledek operace je závislý nejen na chirurgově práci, ale i na reakci pacientova organismu, místní i celkové. I naprosto precizní práce chirurga může být zcela zničena například nekontrolovatelným jizvením kůže.

Samozřejmě, že se všichni snažíme omezit veškerá rizika na minimum. Pacient musí mít pečlivé předoperační vyšetření před každým větším výkonem a každé pracoviště musí být vybaveno tak, aby případné komplikace dokázalo rychle a dobře vyřešit.

Za samozřejmé je třeba považovat i to, že každý chirurg svého pacienta předem pečlivě vyšetří, zváží všechna rizika plánovaného výkonu a zcela jistě – a to je nezbytně nutné – pacienta o možných rizicích a komplikacích poučí.

Takže rada na závěr: Jestliže si váš plastický chirurg nedokáže udělat dost času na to, aby vám vysvětlil nejen co vás čeká, ale i co by se eventuálně mohlo přihodit a jaké možné komplikace by vám vámi požadovaný výkon mohl přinést, zvažte, zdali je opravdu pro vás ten pravý. I výběr plastického chirurga je totiž jednou z cest ke snížení rizika.

Doporučujeme

Články odjinud