Rizika spojená s cholesterolem jsou dvojnásobná

27. 11. 2007
Rizika spojená s cholesterolem jsou dvojnásobná
Čerstvě publikovaná studie1 v American Journal of Medicine poukázala na výrazné podcenění rizika vysoké hladiny „špatného“ LDL cholesterolu, jednoho z nejdůležitějších faktorů vzniku aterosklerózy.

Hladina LDL cholesterolu je v naprosté většině studií stanovena jednorázově a většina doporučení je založena právě na takto zjištěných hodnotách. Hladina LDL cholesterolu se ale může výrazně měnit a s věkem má tendenci stoupat. Zmíněná studie se zabývala tím, zda riziko stanovené z jednorázových měření odpovídá riziku, kterému jsme skutečně vystaveni během několika desítek let našeho života.

„Potvrzení nálezů z této studie sledující populaci porovnatelnou s naší znamená, že je mezi námi mnohem více ohrožených osob než jsme předpokládali,“ říká MUDr. Jan Piťha, CSc. z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy pražského IKEMu. Varující data byla zpracována výzkumníky z Bostonské univerzity. Ti je vypočítali na základě analýzy 30, 40 a 50tiletých účastníků známé Framinghamské studie (Framigham Heart Study). Do té bylo zařazeno přibližně pět tisíc mužů a žen, kteří byli sledováni v průběhu 30 let. Bylo zjištěno, že v průběhu této doby se u 4 z 10 osob, které měly hladinu LDL cholesterolu při prvním měření v normě, objevila vysoká hladina LDL cholesterolu a u 6 z 10 hladina hraniční. Závěr této studie byl, že většina osob s původně normální krevní hladinou LDL cholesterolu je v budoucnosti vystavena jeho hraniční či zvýšené koncentraci.

Takový počet rizikových jedinců nelze samozřejmě zvládnout v ambulancích lékařů neustálým měřením hladiny cholesterolu a podáváním léků na její snižování. „Vzhledem k ohromnému počtu takto rizikových osob je nejúčinnějším prostředkem změna stravovacích návyků v celé populaci a propagace zdravého životního stylu,“ vysvětluje MUDr. Jan Piťha, který je i místopředsedou Fóra zdravé výživy. Životním stylem zaměřeným na nekouření, udržení ideální váhy, dostatečnou pohybovou aktivitu a vhodné složení diety lze řadu rizik zmírnit či zcela odstranit, především začne-li se s těmito návyky v mladém věku.

Jedním z výrazně účinných svépomocných prostředků pro nás všechny je i omezení potravin s vysokým obsahem nasycených (zejména živočišných) tuků, jako je například máslo, tavené sýry a jejich nahrazení potravinami obsahující oleje a tuky nenasycené (zejména rostlinné). I když nám tedy lékař při běžné kontrole naměří uspokojivé hodnoty LDL cholesterolu, nemáme zdaleka vyhráno a neměli bychom z ordinace odkráčet k nejbližšímu stánku s uzeninami. I tak jsme totiž při našem současném životním stylu vystaveni s velkou pravděpodobností riziku zvýšeného škodlivého cholesterolu v krvi v budoucnosti.

1.Cobain MR et al (2007). Lifetime risk for developing dyslipidemia: The Framingham Offspring Study. Am J Med; 120(7):623-30 2.Heart Disease and Stroke Statistics – 2006 Update: A Report From the American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Circulation. 2006:113:e85-151

zdroj: quent.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud se vám zdá, že život chce změnu, začněte hned. Nejdřív si uvědomte, jak důležité je pro vás dobré zázemí. Na tom stavějte. Vaši blízcí se totiž budou cítit ukřivděni. Nerozumí tomu,…

Nejčtenější články

Doporučujeme