Robert Redford: Dokonalý idol stříbrného plátna je samotář

Robert Redford: Dokonalý idol stříbrného plátna je samotář

Svýma modrýma očima, zlatavou kšticí a obrovským charismatem si podmanil nejedno dívčí a ženské srdce. Nebyl to ale jen hezounek z filmů – Robert Redford disponuje velkým talentem, za nějž hned dvakrát získal Oscara. V loňském roce oslavil osmdesát let. Co všechno ve svém životě zažil?

Na univerzitě začal pít

Je uznávaný a oblíbený herec, ale taky režisér a podporovatel nezávislých filmů. Jak by se dal charakterizovat? Coby mladý blonďatý herec se stal koncem šedesátých a v sedmdesátých letech sexy symbolem a ikonou filmu.

Později se charizmatický muž najednou rozhodl, že má po krk filmových hrdinů, a postavil se i za kameru jako režisér. A úspěšně. Do té doby hrál s takovými hvězdami, jako byly Natalie Wood, Barbra Streisand či Jane Fonda. Ta o něm loni na benátském festivalu dokonce prohlásila, že byl jejím nejlepším filmovým partnerem zejména v postelových rolích.

Redford se narodil v roce 1936 v Santa Monice v Kalifornii. Jeho otec byl nejprve mlékařem, později pracoval jako účetní v ropné společnosti. Na konci střední školy přišel o matku, která v něm probudila vášeň pro literaturu a filmy. Sportoval, moc rád se neučil, hrál tenis, fotbal a miloval romantiku. Smrt matky ho zlomila, a možná i proto na univerzitě začal pít. Přišel o stipendium, odjel do Evropy, kde studoval malířství. Zamiloval se do Paříže i Florencie, v roce 1958 se ale vrátil do USA a oženil se s Lolou Van Wagenen.

Robert Redford měl hrát v Adéla ještě nevečeřela! Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Nikdy nestudoval herectví

Narodily se jim čtyři děti, jedno zemřelo brzo po porodu. Robert taky velmi brzo zjistil, že malířstvím se neuživí. Táhlo ho to k herectví a jak později mnohokrát řekl, nikdy nechodil do žádné herecké školy a spadl do toho po hlavě. Začal na Broadwayi, hrál v televizi a pak se objevil ve filmu War Hunt. Spolu s Jane Fondou se objevil v komedii Bosé nohy v parku. Sympatický vzhled, inteligence a charizma – tyhle tři věci z něj udělaly hvězdu.

Následovaly filmy Takoví jsme byli, Velký Gatsby, Butch Cassidy a Sundance Kid – snímky, které se staly filmovou klasikou. Jeho legendárním mužským protějškem se stal herec Paul Newman. Později si začal vybírat role ve společenských a politických filmech, například Kandidát, Tři dny Kondora či Všichni prezidentovi muži.

Pokračování 3 / 4

Prošel krizí středního věku

Není divu, že blonďatý idol žen měl dokonalých mužů na plátně plné zuby a chtěl dělat i něco jiného. Proto začal režírovat a i v téhle profesi se osvědčil. Čas od času si samozřejmě i zahrál, takže jsme ho mohli vidět ve filmu Neslušný návrh či Vzpomínky na Afriku – to byl sedmioscarový snímek s Meryl Streep.

Jeho profesionální kariéra byla na vrcholu, on se však dostal do středního věku a zřejmě přišla krize. V roce 1985 se rozvedl po více než třiceti letech se svou manželkou a v roce 1999 začal randit s německou malířkou Sibylle Szaggars. Tu si nakonec o deset let později vzal. Začal stárnout. On sám o stárnutí prohlašuje: „Jsem starší a už nemůžu být sexuálním idolem. Toužím víc po osobní angažovanosti.“

Pokračování 4 / 4

Blonďatý idol je samotář

Založil institut Sundance Institut pojmenovaný podle svého filmového hrdiny. Jde o projekt na podporu začínajících filmařů. Pod jménem Sundance probíhá v americkém Utahu také jeden z nejvlivnějších filmových nezávislých festivalů! Dostat se na něj s vlastním filmem je velká pocta!

Idol žen je spíše samotář, který nachází radost v podpoře ekologických projektů, skandály ho míjely. A jaké jsou jeho životní pravdy? Mluvte o tom, čemu věříte a co cítíte. Důležité jsou humor a znalosti – sex-appeal je až na třetím místě. A štěstí? Je sporadické, život je v podstatě smutný. Takže nezbývá než žít a uvědomit si nevyhnutelnost. V roce 2002 získal čestného Oscara za celoživotní dílo. Zaslouženě!

Doporučujeme

Články odjinud