Rodiče malých dětí přijdou během prvních dvou let o šest měsíců spánku

Rodiče malých dětí přijdou během prvních dvou let o šest měsíců spánku

Každý rodič malého miminka potvrdí, že jsou chvíle, kdy by dal cokoliv za možnost přispat si. Nový výzkum odhalil, o kolik spánku čerství rodiče vlastně přicházejí.

Do doby, než ratolest dosáhne dvou let věku, otcové a matky přijdou o půl roku spánku.

Většina z nich spí kolem čtyř hodin denně. A i ty jsou přerušované vstáváním k plačícímu nebo hladovému potomkovi. Důsledkem rostoucího "spánkového dluhu" je permanentní únava. Ta vede k podrážděnosti a rozhádanosti. U některých párů tato kombinace končí rozpadem vztahu.

Odborníci tvrdí, že k normálnímu fungování potřebuje dospělý člověk minimálně pět hodin nepřerušovaného spánku. Je to však individuální. Jsou lidé, kteří musí spát osm hodin denně, ale i tací, kterým stačí jen tři hodiny v posteli.

Spánkový dluh je nebezpečný

Nový průzkum ukázal, že dvě třetiny čerstvých rodičů spí méně než čtyři hodiny. A 12 procent z nich spí v průměru dokonce méně než dvě a půl hodiny, což vede ke stavu psychice nebezpečnému.

Můžeme si tedy spočítat, že pokud by měl člověk během dvou let spát celkem alespoň 3650 hodin a naspí jen 2738 hodin, přijde vlastně o 912 hodin snění. Což je tolik, kolik by normálně naspal za půl roku.

Iftikhar Mirza, vedoucí výzkumu spánku pro společnost Silentnight, která výzkum zadala, řekl reportérům listu Daily Mail:

"Pro dospělé lidi je nesmírně důležité mít alespoň minimální penzum klidného, nerušeného spánku. Jinak nastupuje podrážděnost, špatné výsledky v práci a výpadky pozornosti. Když si během dne tu a tam na hodinku zdřímnou, spánkový dluh tím nezmenší."

ČTĚTE TAKÉ:
Kristelová má hrůzu z porodu, císařský řez ale odmítla


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud