Rodinná sladěná móda

Inovativní téma světové módy, které vzniklo z potřeby obohatit náš život, je předzvěstí nového životního stylu lidstva v třetím tisíciletí.

New Page 1

"RODINNÁ SLADĚNÁ MÓDA"
"FAMILY HARMONY FASHION"

RSM vzešla z teorie Módních syntéz a věnuje se tvorbě oblečení pro rodinu, ženu a dítě k různým společenským příležitostem.. Jedná se o inovativní téma světové módy, které vzniklo z potřeby obohatit náš život a je předzvěstí nového životního stylu lidstva v třetím tisíciletí, který je charakteristický vytvářením nového prostoru pro bohatost forem a tvarů, prostoupených vzájemnou slučitelností a ohleduplnosti, nové tvůrčí invence, stylové a výtvarné svobody. RSM hledá v syntéze dámského a dětského oblečení výrazové hodnoty a estetické inspirace budoucnosti. Praktický život: RSM nevychází jen z nadčasových filozofických úvah, ale především z praktického života a jeho rozporu, izolované módní tvorby dětského, dámského oblečení a společného života a existence. Odhaluje úžasný prostor pro nové výtvarno, vyplňuje mezeru v estetickém cítění a nenaplněné potřeby moderní ženy, která hledá inspiraci pro oblékání své a dětí k různým příležitostem. RSM je svým současným postavením určena pro vnímavou a úspěšnou rodinu, která si uvědomuje důležitost oblečení pro životní pohodu a postavení ve společnosti. Je určena moderní ženě, která je hrdá na svou rodinu, chce tento pocit dát najevo svému okolí a má zájem své děti vice integrovat do svého života. RSM se všemi svými účinky je prostředkem k dosažení vyšších kvalit našeho života, má schopnost ovlivňovat nazírání na svět a život naší rodiny. Přináší příjemné pocity spokojenosti nad vkusně a zajímavě oblečenou rodinou s možnosti výpovědi a nadsázky. Podtrhuje důležitost rodiny ve společnosti a snaží se ji dát vážnost, zároveň decentně poukazuje na práva dítěte. Teoretické požadavky : Prvním požadavkem je zachování individuality jednotlivých modelů, které musí zůstat samy sebou. Těmto požadavkům odpovídá pojem "malý model", který je dětský, ale má prvky idividuality malé osobnosti. Tyto prvky musí splňovat všechny malé modely navzájem. Rovnocenným je pojem "velký model", který je starším malým modelem, ničím víc. Má svá estetická kriteria, vlastní individualitu, ale nese v sobě svůj původ. Druhým požadavkem je "sladění" jednotlivých modelů, jedná se o soubor znaků odlišnosti a příbuznosti, které mají schpnost splňovat podminku individuality a zároveň podmínku vzájemné souvstažnosti a slučitelnosti. Třetím požadavkem je variabilita jednotlivých modelů vhodná pro různé životní události a příležitosti. Soubor všech těchto znaků vede k vytvoření "módního obrazu", který je vyústěním a cílem výtvarnikova snažení a je tím čím má být, pokud v nás a okolí vyvolává nevšední pocity spokojenosti a obdivu, nad našim oděvem, současně. Pojem "Módní obraz" - je analogii obrazu, ale je živým výtvarnem, obrazem rodiny žijícím v obměnách světa a svého okolí, je uměleckým dílem, zhmotněním touhy po kráse a dokonalosti. Látka, barva, tvar není cílem, ale prostředkem.

Představujeme módní obrazy výtvarnice Anny Šenkové, které jsou ukázkou konkrétního zpracování tématiky. Módní obraz "Modrý čas" - je vytvořen pro význačné události a životní příležitosti, které považujeme za důležitý moment našeho života a celé rodiny. (prezentace rodiny ve V.I.P. společnosti a podobné) Módní obraz "Blankyt vesmíru" - Je inspirován pocitem touhy dosáhnout na samotný vrchol možného lidského štěstí. Ztvárňuje tento pocit do blankytu letního dne, který vypráví o našem štěstí s touhou vznášet se. Je určen pro chvíle pohody ve společnosti přátel. Velký model i malé modely zachovávají idividualitu, zároveň mají schopnost rodinu reprezentovat a promlouvat o nás. Módní obrazy "Dračice 1 a 2" jsou inspirovány rodinou, která je podstatou lidského štěstí, vyzařuje z nich životní energie a odhodlání poprat se s nepřízní osudu. Oba módní obrazy se mohou mezi sebou vzájemně kombinovat, vytvářet tak několik stylových a výtvarných obrazů vhodných k různým příležitostem. Předvední: Módní obrazy se prezentují veřejnosti v osobité choreografické úpravě, která umožňuje vyjádřit myšlenkovou hloubku, uměleckou a výtvarnou podstatu tématiky. Doprovodné fotografie poskytují jen základní představu. Závěr : RSM je příspěvkem k rozvoji módní kultury, završuje ojedinělé snahy přiblížit dětskou a dospělou módu. Definuje základní a velmi obecné teoretické požadavky, které nesvazují, ale dávají inspirativní podněty. Svým prestižním postavením se dotýká celebrit a úspěšných, především z důvodů modelové tvorby a vyšších pořizovacích nákladů. Poznámka: Pro vyjádření souvstažnosti jednotlivých modelů a podstaty tématiky se předvádí a prezentují vždy tři modely.

Toto - "Duo malé manekýnky" Julinka a Sabinka, Pavla Kožuchová Atelier -Alfons Vilášek Vše je chráněno autorským právem. novum.smija@idp.cz

Doporučujeme

Články odjinud